15.8 C
Chania
Saturday, December 20, 2025

Κλείσανε τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της καταστροφής στο Μάτι;

Ημερομηνία:

Ένα από τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνουν αρκετοί που θεωρούν ότι καλώς έκλεισαν τα σχολεία σε Χανιά και Ρέθυμνο παρά την καλοκαιρία είναι ότι αν δεν είχαν κλείσει και υπήρχε πράγματι κακοκαιρία και τραυματιζότανε ή πέθαινε κάποιος άνθρωπος, η κυβέρνηση θα δεχόταν βαρύτατη κριτική και λόγω του πρόσφατου της καταστροφής στο Μάτι. Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, καλώς έκλεισαν τα σχολεία και ας μην έγινε τίποτα.

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι, τα σχολεία πρέπει να τα κλείνουμε αναλόγως των επικοινωνιακών αναγκών μίας κυβέρνησης ή ενός κλίματος που έχει διαμορφωθεί και του φόβου της κριτικής “αν κάτι πάει στραβά” ή σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με βάση κάποιου σχεδίου; Δηλαδή, αν σε ένα χρόνο το Μάτι έχει ξεχαστεί, τότε, θα είναι φυσικό τα σχολεία να μην κλείσουν σε μία παρόμοια συγκυρία; Αν ναι, τότε με ποια λογική μπορούμε να προασπίζουμε πρακτικές που κινούνται με βάση  επικοινωνιακές ανάγκες; Δε μπορεί αυτό να είναι το κριτήριο για να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις.

Είμαστε υπέρ του κλεισίματος των σχολείων όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν σχέδια εκκένωσης σε περιπτώσεις καταστροφών, και να πραγματοποιούνται έργα που θα προστατεύουν τους ανθρώπους σε ακραία καιρικά ή άλλα φαινόμενα.

Πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο. Δε μπορούμε από το ένα άκρο όλων που συνέβησαν στο Μάτι που είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 99 νεκρούς να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο του προληπτικού κλεισίματος σχολείων πριν καν κτυπήσει η κακοκαιρία τη χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις φανερώνεται η παθογένεια του ελληνικού κράτους το οποίο κινείται περιστασιακά και τυχοδιωκτικά, δίχως σχέδιο.

Εν τέλει, το θέμα είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει ή αυτό που επιβάλλουν οι επικοινωνιακές ανάγκες;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ