14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Ποτέ την Κυριακή”: Κλειστά στην πλειοψηφία τους τα καταστήματα στα Χανιά – Εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα η Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων, βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά. Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ – μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων. Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντιθέτως δύο σούπερ – μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων που άνοιξαν από τις 11 το πρωί βρίσκεται στις οδούς Τζανακάκη, Σκαλίδη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στους πεζόδρομους γύρω από τη δημοτική αγορά καθώς και στην οδό Χάληδων που οδηγεί στο ενετικό λιμάνι. Εξαίρεση για τους κεντρικούς δρόμους αποτελεί η οδός Κυδωνίας όπου η τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ κάποια άνοιξαν και στην οδό Αποκορώνου.

Κλειστά ήταν σχεδόν στο σύνολό τους και καταστήματα που υπάρχουν στα στενά κοντά στο εμπορικό κέντρο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει τους εμπόρους της πόλης ότι αν επιθυμούν μπορούν να έχουν σήμερα ανοικτές τις επιχειρήσεις τους επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την εμπειρία των ανοικτών καταστημάτων άλλες Κυριακές του χρόνου ο τζίρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εμπόρων. «Οι συνάδελφοι έμποροι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης.

Από χθες στα Χανιά άρχισε και το εκπτωτικό δεκαήμερο των εμπορικών καταστημάτων με το ποσοστό έκπτωσης στις νέες παραλαβές να κυμαίνεται από 10- 20%.

Εν μέσω διαμαρτυριών το άνοιγμα των καταστημάτων στην Πάτρα

Στην Πάτρα άνοιξαν σήμερα το πρωί ορισμένα καταστήματα, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα. Όσα άνοιξαν, ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από τις έντεκα το πρωί. Από την πλευρά της, η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή πιθανών εντάσεων, αλλά η παρουσία της στο κέντρο της Πάτρας είναι διακριτική.

Σε ποσοστό 90% άνοιξαν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα καταστήματα άνοιξαν στις 11 το πρωί και θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της ‘Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Για την πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου Νίκης, με απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, ο κ. Χαντζαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα διευκολύνει την προσέλευση κόσμου στα καταστήματα, διότι γίνεται χωρίς συντονισμό και σε έναν δρόμο που χρησιμεύει για την κίνηση των αυτοκινήτων από την δυτική στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Με μειωμένο προσωπικό και με λίγα καταστήματα ανοιχτά στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων. Συγκέντρωση έξω από το Mall πραγματοποιούν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ). Οι συγκεντρωμένοι στην είσοδο του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι κρατούν πανό με συνθήματα «Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» και «Ποτέ την Κυριακή». Ο εμπορικός κόσμος αναμένει οι αγοραστές να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καθώς και το Σάββατο, πρώτη μέρα των εκπτώσεων, όπως αναφέρεται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους ήταν αυξημένη.

"google ad"

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, σημειώνοντας:

Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Επίσης η Ομοσπονδία επιτίθεται και στους «κουκουλοφόρους της Τρόικας» όπως αποκαλεί τις εργοδοτικές οργανώνεις (ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ και ΣΕΒ), όπου «έφθασαν στο σημείο να διαπράξουν παγκόσμια πρωτοτυπία, στρεφόμενοι ενάντια στις πλέον αρμόδιες και αντιπροσωπευτικές τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις του μεγαλύτερου κλάδου στην Ελλάδα (Εμπόριο), αλλά και στους εργαζόμενους που προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), που βγάζει παράνομη την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας».

Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ – ΜΠΕ, in.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...