21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κλιματική αλλαγή: Πώς συνδέεται με την αύξηση των επιθέσεων με όπλα – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Ημερομηνία:

Σχεδόν 8.000 επιθέσεις με όπλα στις αμερικανικές πόλεις τα τελευταία χρόνια μπορούν να συνδεθούν με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική κρίση και οι υψηλές θερμοκρασίες που συνεπάγεται, μπορεί να συμβάλουν στην αυξανόμενη βία στα αστικά κέντρα.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι επιθέσεις με όπλα αυξάνονται δραματικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η υπερβολική ζέστη εντείνει την επιθετικότητα. Όμως η νέα έρευνα, που έγινε με βάση επιθέσεις σε 100 αμερικανικές πόλεις στο διάστημα 2015-2020, δείχνει πως αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά των πολιτών και στις άλλες εποχές του χρόνου, όταν καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το συμπέρασμα έχει πείσει τους επιστήμονες ότι μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου για να μειωθούν οι επιθέσεις.

Για παράδειγμα, δημιουργώντας ανοιχτούς χώρους με δέντρα και πράσινο στα αστικά κέντρα και κυρίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, θα μπορούσε να εκτονωθεί η επιθετικότητα, αφού το πράσινο συμβάλλει στην μείωση της θερμοκρασίας στα αστικά κέντρα.

Η βία με όπλα είναι «η σημαντικότερη αιτία της κρίσης στη δημόσια υγεία» στις ΗΠΑ, τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, στην οποία καταγράφονται στοιχεία που δείχνουν ότι το 2020 οι επιθέσεις με όπλα ήταν η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και εφήβους.

Παρά τις δραματικές συνέπειες της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ οι πωλητές όπλων αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με τους πελάτες να υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πιστόλια και καραμπίνες για αυτοάμυνα.

«Διαπιστώσαμε μια σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας και του αυξανόμενου κινδύνου για επιθέσεις με όπλα», δήλωσε η Δρ. Βίβιαν Λάιονς, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Όταν γνωρίζουμε ότι βίαιες επιθέσεις με όπλα είναι πιο πιθανό να συμβούν τις πιο ζεστές μέρες, ανεξάρτητα από την εποχή, τότε μπορούμε να ενισχύσουμε τα προληπτικά μέτρα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μετά την έρευνα ανησυχεί περισσότερο διαβλέποντας «κλιμάκωση της βίας που σχετίζεται με τα όπλα, καθώς συνεχίζεται η κλιματική κρίση».

Σε άλλη μελέτη, που έγινε το 2020, διαπιστώθηκε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής προκαλεί και περισσότερα αυτοκινητικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες και πνιγμούς, που αφορούν κυρίως τους πιο νέους ανθρώπους.

Η τελευταία έκθεση που συνδέει την κλιματική κρίση με την αύξηση της βίας με την χρήση όπλων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Jama Network Open.

Η μελέτη που έγινε με βάση στοιχεία από 100 αμερικανικές πόλεις, έδειξε ότι 7.973 επιθέσεις με όπλα, ή ποσοστό 6,85% των επιθέσεων με όπλα, μπορούν να συνδεθούν με την άνοδο της θερμοκρασίας στα αστικά κέντρα. Τα περιστατικά που ερευνήθηκαν αφορούν σε επιθέσεις με πυροβολισμό, με τουλάχιστον ένα νεκρό ή τραυματία. Δεν ελήφθησαν υπόψη οι περιπτώσεις αυτοκτονιών με την χρήση όπλου.

Οι επιστήμονες συνδέουν την κλιμάκωση της επιθετικότητας στη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών με την αύξηση των ορμονών που προκαλούν στρες και εντείνουν την επιθετικότητα, αλλά και με το γεγονός ότι στις πιο ζεστές μέρες οι άνθρωποι περνούν περισσότερες ώρες σε ανοιχτούς χώρους, κάτι που αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο να ξεσπάσουν διαπληκτισμοί.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...