19.8 C
Chania
Tuesday, May 28, 2024

“Κλιματική Δικαιοσύνη τώρα”: Γυμνή διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή στο βρετανικό κοινοβούλιο | Βίντεο

Ημερομηνία:

Μια ομάδα ημίγυμνων διαδηλωτών κατά της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε αναστάτωση σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς επιδείκνυαν τα γυμνά τους κορμιά, την ώρα που οι βουλευτές προσπαθούσαν, μάταια, να επικεντρωθούν στη συζήτηση που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη για το Brexit.

Ενώ οι βουλευτές είχαν ξεκινήσει άλλη μια ημέρα συζητήσεων για το πώς ή ακόμη και το αν η χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περί τους 10 διαδηλωτές γδύθηκαν, κατεβάζοντας τα παντελόνια τους κι έχοντας ζωγραφίσει στους γλουτούς τους συνθήματα όπως: «Κλιματική Δικαιοσύνη τώρα».

Ορισμένοι βουλευτές δεν μπορούσαν να τραβήξουν το βλέμμα τους από τον εξώστη για το κοινό, όπου εξελισσόταν η γυμνή διαμαρτυρία, κι άλλοι άρχισαν να γελούν όταν ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Κάιλ, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη θέση του περί διεξαγωγής μιας επικυρωτικής ψηφοφορίας επί της συμφωνίας της κυβέρνησης για το Brexit, μίλησε για «γυμνή αλήθεια».

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής απομακρύνθηκε με τη βία από αστυνομικούς. Ορισμένοι φαίνεται πως είχαν κολλήσει τα σώματά τους πάνω στη τζαμαρία, που βρίσκεται στον εξώστη για το κοινό.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ποιο είναι το δίκτυο “Δράση Κλιματικής Δικαιοσύνης”

Η κλιματική δικαιοσύνη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να γίνει αναφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα πρόβλημα ηθικό και πολιτικό και όχι μόνο περιβαλλοντικό.Έτσι συναρτά την κλιματική αλλαγή με την έννοια της δικαιοσύνης, και ιδιαίτερα την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εξετάζει θέματα όπως η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συλλογικά δικαιώματα και η ιστορική ευθύνη -κατά κύριο λόγων των “ανεπτυγμένων χωρών”- ως προς την κλιματική αλλαγή. Ένα θεμελιώδες ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης είναι ότι οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εκείνοι που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες της.

Μερικές φορές, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να γίνει λόγος σε νομικά θέματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Στη Διάσκεψη του Μπαλί το 2007 ιδρύθηκε ο παγκόσμιος συνασπισμός “Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!”, και το 2008, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της Γενεύης, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ εστίασε την προσοχή του στην κλιματική δικαιοσύνη.

Το 2009 δημιουργήθηκε το δίκτυο “Δράση Κλιματικής Δικαιοσύνης” λίγο πριν την σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη για τη κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, έγιναν συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ανυπακοή και την άμεση δράση, και πολλοί κλιματικοί ακτιβιστές χρησιμοποίησαν το σύνθημα “αλλαγή του συστήματος και όχι του κλίματος”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ