19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κοινή ανακοίνωση Ν.Ε. Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι στην Κρήτη να μην διστάσουν να καταγγείλουν κάθε φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Ημερομηνία:

Κοινή ανακοίνωση Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων για τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Κρήτη:

Την ώρα που η οικονομική ζωή ολόκληρης της χώρας και ειδικά της Κρήτης έχει καθηλωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας φαίνεται ότι πυροδοτεί κύμα φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρανομίας. Τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ειδικά στην Κρήτη, όπου το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός αναμένεται να έχει έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας του νησιού.

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες απαιτούν μέρος του ανεπαρκούς επιδόματος των 800 ευρώ. Μετά τα κρούσματα που πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα και καταγγέλθηκαν στην ΓΣΕΕ, αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν και από εργαζόμενους στην Κρήτη.

Σε άλλες περιπτώσεις εργοδότες φαίνεται ότι επιχειρούν να αποκομίσουν επιπλέον οφέλη, ώστε «να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία», κατά το προσφιλές κλισέ που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά δηλώνουν ψευδώς ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους και περικόπτουν μισθούς. Υποχρεώνουν τους ανθρώπους που συνεχίζουν να εργάζονται να συνεργήσουν στην παρανομία, εισπράττοντας το βοήθημα των 800 ευρώ, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τον μισθό τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο εξαναγκάζονται να παρανομήσουν αλλά ταυτόχρονα οδηγούνται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, καθώς τα «μέτρα προστασίας» που θέσπισε η κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους μετά τη λήξη της αναστολής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Κρήτη να μην διστάσουν να καταγγείλουν κάθε φαινόμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ζητά από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα Εργατικά Κέντρα του νησιού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και δεσμεύεται ότι θα έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί για τον κόσμο της εργασίας, να αποσύρει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που θέσπισε ως δήθεν πλέγμα προστασίας και πέραν την πρώτιστης υποχρέωσής της να θωρακίσει το ΕΣΥ, πράγμα που χαρακτηριστικά καθυστερεί να κάνει, να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική στήριξη του συνόλου των εργαζόμενων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...