24.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Κοινή Δήλωση 38 Περιβαλλοντικών Φορέων: Η Εξορύξη Υδρογονανθράκων δε Συνάδει με την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ημερομηνία:

Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (International Seabed Authority – ISA) συνέταξε πρόσφατα το προσχέδιο που θα καθορίσει τους κανονισμούς για την εξερεύνηση βαθέων υδάτων για υδρογονάνθρακες για την περίοδο 2019-2023.

Καθώς ζητήθηκε γνωμοδότηση περιβαλλοντικών φορέων επί του προσχεδίου, 38 εξειδικευμένοι περιβαλλοντικοί φορείς από την Ε.Ε. και διεθνώς, απέστειλαν κοινή δήλωση, καθώς στο προσχέδιο δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματική προστασία των ευαίσθητων οικοτόπων που βρίσκονται στα βαθιά νερά.

Με την επιστολή αυτή οι 38 περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν από τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιων Βυθών να αναλάβει δράση για τη διατήρηση των βαθέων υδάτων, καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παράκτιων κοινοτήτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Όπως σημειώνουν, οι εξορύξεις στα βαθέα ύδατα δε συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικά μη αναστρέψιμες καταστροφές που πιθανώς προκληθούν από την εξόρυξη, λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάκαμψης των επηρεαζόμενων οικοσυστημάτων, καθώς και σε σύγκριση με τα βραχυπρόθεσμα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη.

Η κοινή δήλωση των 38 περιβαλλοντικών φορέων ζητά από τον ISA να προβεί στα ακόλουθα:

– Τροποποίηση του Στρατηγικού σχεδίου ώστε η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος να αποτελεί θεμελιώδη στόχο αυτού.

– Θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις με βάση τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανοιχτή πρόσβαση του κοινού σε δεδομένα και πληροφορίες από τη Νομική και Τεχνική Επιτροπή.

– Διεξοδικές δημόσιες συμμετοχικές διαβουλεύσεις για την επιστημονική διερεύνηση των θεμελιωδών ζητημάτων σχετικά με την ανάγκη για εξόρυξη στον θαλάσσιο πυθμένα και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, διασφαλίζοντας την αξιολόγηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων ως προς αποτελεσματικότερους πόρους ενέργειας.

– Να τερματιστούν οι συνάψεις έρευνας σε βαθέα ύδατα και να μην εκδοθούν νέες συμβάσεις εκμετάλλευσης.

H κοινή δήλωση τονίζει τον κίνδυνο καταστροφής σπάνιων οικοσυστημάτων με ζωτικό ρόλο για τον πλανήτη μας και έχει ως κοινό γνώμονα την προστασία της φυσικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές, μέσω της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής της διεθνώς θεσμοθετημένης «Αρχής της Πρόληψης».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση πατώντας ΕΔΩ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...