10.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Κοινοβουλευτική συζήτηση στις Βρυξέλλες: “Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα”

Ημερομηνία:

Διεξήχθη  με πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή  και Έλληνα στην καταγωγή  κ. Γιώργου  Χατζημαρκάκη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε , στις 14 Νοεμβρίου συζήτηση  στο Ευρωκοινοβούλιο  για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων  στην Ελλάδα , παρούσης της Ομοσπονδίας μας.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η αποσαφήνιση μιας προσανατολισμένης και στοχευμένης προσέγγισης για την διαχείριση και τον πληθυσμιακό έλεγχο των αδέσποτων στην Ελλάδα .

Η Ομοσπονδία μας  κατέθεσε μια σειρά προτάσεων  τόσο προς την παρούσα στις Βρυξέλλες Ελληνική Πολιτεία όσο και προς τον παρευρισκόμενο Επίτροπο  της Ε.Ε. , για τον αποτελεσματικό  περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων που καθημερινά   αυξάνεται με  ρυθμούς  πλεον ανεξέλεγκτους.

Οι προτάσεις αυτές εν συντομία έχουν ως εξής:

1. η εισαγωγή στα σχολεία   ειδικού μαθήματος , ως μέρους της αγωγής  του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια  αλλά και  την περιβαλλοντική ηθική .

2. η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από  τα  ΜΜΕ  με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία  σήμερα υπολείπεται   κατά πολύ της αντίστοιχης  ευρωπαϊκής

3. η δραστική μείωση ή και κατάργηση , για ορισμένο διάστημα ,  των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο .

4.η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων, που οι έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι  επίσης προσθέτουν κάθε χρόνο

5. η κατάργηση της  πώλησης  ζώων  από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται  εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.

6. η συνειδητοποίηση  της αναγκαιότητας  της στείρωσης των ιδιόκτητων  ζώων συντροφιάς ..

7 . η απρόσκοπτη  εφαρμογή  από το  ελληνικό κράτος  του ευεργετικού και κατοχυρωμένου  θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012 ,  θεσμού των ευρωπαίων  εθελοντών κτηνιάτρων .

Ο  θεσμός αυτός έχει συστηματικά υπονομευτεί από την εφαρμοστική αρχή – ΓΕΩΤΕΕ-  που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και στην οποία  έχει ανατεθεί η αποδοχή  και  αξιολόγηση των δικαιολογητικών  όσων ευρωπαίων εθελοντών   επιθυμούν περιστασιακά  και προσωρινά  να προσφέρουν την τη βοήθειά τους στους φιλοζωικούς συλλόγους και του  Δήμους.

Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να μην παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

8. η αξιοποίηση των διαφόρων κοινοτικών κονδυλίων.

9. η έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα ζώα συντροφιάς

10.η θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. οσάκις κράτος -μέλος της αποδεδειγμένα παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία μας αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα εν γένει στην χώρα μας, μοιράζοντας ανάλογο υλικό ,και κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς και σε μια αποτελεσματική τροποποίηση του νόμου 4039/2012 – ήδη έχουμε καταθέσει μια σειρά τροπολογιών του – ο οποίος μπορεί να περιέχει κάποιες θετικές διατάξεις σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί τομή για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων.

Ευχαριστούμε τον Κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θανάση Ντινόπουλο και τον επιφανή νομικό , ειδικό στα θέματα του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου κ. Βασίλη Παπαγεωργίου , που δέχτηκαν να συνοδεύσουν την ομάδα της Ομοσπονδίας μας στις Βρυξέλλες και να θέσουν τις εξαιρετικές επιστημονικές γνώσεις τους στην διάθεση μας.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το Φόρουμ

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος       Η Αντιπρόεδρος       Η Γραμματέας

Α. Μπομπολάκη       Μ. Χριστοδούλου       Μ. Χουστουλάκη

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ