19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών: Τα δικά μας παιδιά πνίγουν; (Για το ναυάγιο Νότια του Ηρακλείου την 25η Μαρτίου)

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

Τα δικά μας παιδιά πνίγουν;

Το περασμένο Σάββατο (25/03) το απόγευμα, ιστιοφόρο με περίπου 60 ναυαγούς πρόσφυγες (ανάμεσά τους και παιδιά) εξέπεμψε σήμα κινδύνου από θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κοντά στην περιοχή Καλοί Λιμένες Ηρακλείου.
https://twitter.com/alarm_phone/status/1639635037950812163

Βάσει των αναφορών, το ιστιοφόρο (με χαλασμένη μηχανή και εισροή νερού) όχι μόνο δεν οδηγήθηκε στη στεριά για την ασφαλή μεταφορά και φροντίδα των ανθρώπων, αλλά ρυμουλκήθηκε από λέμβο της Ελληνικής ακτοφυλακής σε παραπέρα θαλάσσιο σημείο όπου και αφέθηκε.
https://www.candiadoc.gr/2023/03/26/synagermos-skafos-50-metanastes-s/

Για ακόμα μία φορά, οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες ή να επιβεβαιώσουν το συμβάν.

Τελικά, σύμφωνα με το Aegean Boat Report, την Κυριακή το ιστιοφόρο δεν φαινόταν πουθενά, σαν να είχε γίνει καπνός. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής στις 22.20 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε 3 σωσίβιες σχεδίες να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα της Τουρκίας. Στις σχεδίες βρίσκονταν 59 άτομα, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που είπαν ότι είχαν μείνει αβοήθητοι από την ελληνική ακτοφυλακή. Οι πρόσφυγες ήταν από το Αφγανιστάν (19), το Ιράκ (18), την Παλαιστίνη (12), το Ιράν (9) και τη Συρία (1).

Pushback, παραβίαση των διεθνούς δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου… όπως και να το ονομάσουμε, όποιες λέξεις και να χρησιμοποιήσουμε αδυνατούν να περιγράψουν την εγκληματική αυτή κατάσταση που επιτελείται έξω απ’ τις πόρτες μας και αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, τοπικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία. Κανείς δεν βρίσκει μια λέξη να πει ή να αναρωτηθεί για τις τύχες των ανθρώπων αυτών που με κίνδυνο την ζωή τους προσπαθούν να βρουν έναν ασφαλή τόπο; Και εκείνοι που δίνουν τις εντολές και συμμετέχουν σε αυτές τις παράνομες πρακτικές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές πώς κοιμούνται άραγε τα βράδια;

+ Συνέντευξη του Στέφανου Τζαφ (δημοσιογράφου από το Pishti-News) στην ΕΡΑ Χανίων ο οποίος παραθέτει φωτογραφικό υλικό που δείχνει πως οι ναυαγισμένοι άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στα παράλια της Τουρκίας: https://www.mixcloud.com/sofia-theodoraki/%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%86-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD-2832023

++ Έκκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) για διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα προς ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/2124-ekklisi-esp-kai-eleda-diafylakste-to-kratos-dikaiou-stin-ellada

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...