21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κοινό άρθρο των ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ-Βρετανίας: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης

Ημερομηνία:

Την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης από την Ελλάδα τονίζουν οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε άρθρο τους στην WSJ

Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20».

Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει: «Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα.

Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.

Οι κ.κ. Λιου και Όσμπορν σημειώνουν ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τους εργάσθηκαν για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των βιοτικών επιπέδων. Το αποτέλεσμα, προσθέτουν, ήταν ότι οι οικονομίες τους αναπτύσσονται τώρα σε στερεή βάση.

«Ωστόσο», τονίζουν, «οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές προκλήσεις να υπάρχουν στον ορίζοντα. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση».

Το μήνυμα των δύο υπουργών είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν το συλλογικό στόχο της G 20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνολικό σχέδιο, πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία, τονίζουν οι υπουργοί.

Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο, η G 20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια.

Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα. Σε εγχώριο επίπεδο, αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν καλύτερες υποδομές, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της.

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...