12.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Κομισιόν: Ενισχύσεις έως και 80% για τις απώλειες ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τις προϋποθέσεις και  τις διαδικασίες για νόμιμη αποζημίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης που υπέστησαν ζημιά από μηδενική καρπόδεση ελαιοδένδρων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων παρέθεσε ο Επίτροπος Γεωργίας Ciolos, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών.Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος  απάντησε ότι “η Ελλάδα μπορεί να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για  την αντιστάθμιση των ζημιών από  δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καταστρέφουν άνω του 30% της μέσης  ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση η μέση ετήσια παραγωγή υπολογίζεται με βάση την παραγωγή των τριών προηγουμένων ετών ή τριών ετών κατά μέσον όρο με βάση τα πέντε προηγούμενα έτη, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά χρόνια.

Οι ενισχύσεις αυτές  μπορούν να φθάσουν το 80% των απωλειών (90% στις μειονεκτικές περιοχές) και  θα πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που  εισπράχθηκαν στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και κατά τις δαπάνες  που δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι ενισχύσεις αυτές  πρέπει, κατ ‘αρχήν, να κοινοποιούνται στην Επιτροπή βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) πριν από τη χορήγηση. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα υπό το πρίσμα των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας 2007-2013. Εναλλακτικά, εάν η ενίσχυση χορηγείται σε ΜΜΕ, είναι δυνατή η εξαίρεσή της από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006.

Τέλος, η Ελλάδα μπορεί επίσης να χορηγήσει ενίσχυση de minimis, υπό τους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1535/2007. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να περιορίζονται σε 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων του εθνικού ανώτατου ορίου που καθορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75.382.500 ευρώ για την Ελλάδα)”.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ