18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Κομφούζιο: Ποιοί φόροι μένουν στον αέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες

Ημερομηνία:

Τα πάνω – κάτω στη φορολογία των ακινήτων φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αλλάξουν αναδρομικά από την 21η Μαίου του 2015. Αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκύπτουν αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, στον αέρα βρίσκεται ο ΕΝΦΙΑ του 2016, καθώς και ο συμπλήρωματικός φόρος ακινήτων, όπως και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβερνήσεις από το μέτρο.

Η προσφυγή και η δικαίωση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει πως οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έρθουν εντός του 2016, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του επισημαίνει πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είχαν οριστεί από την κυβέρνηση από την 21η Μαΐου του 2015. Παράλληλα, ορίζουν ως χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται έπειτα από την προσφυγή 13 φορολογούμενων τον Νοέμβριο του 2013, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Όπως επισήμαναν στην προσφυγή τους η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Ο λόγος, όπως επισημαίνουν, είναι πως ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Κομφούζιο με ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η κυβέρνηση κρατά στάση αναμονή της γνωστοποίησης της απόφασης, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, σημειώνοντας ότι έχει δρομολογηθεί η αλλαγή των τιμών ζώνης.

Κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015, δεδομένου ότι υπολογίστηκε με τιμές 1ης Ιανουαρίου, ερωτηματικό όμως είναι τυχόν επιπλοκές για φόρους που πληρώθηκαν μετά τις 21 Μαϊου από μεταβιβάσεις ακινήτων ή γονικές παροχές.

Το ίδιο δεν ισχύει ωστόσο για τον ΕΝΦΙΑ 2016, οι τιμές για τον οποίο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση τις νέες, χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες μπορεί να είναι χαμηλότερες ως και 20%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων του 2016.

Ούτε αυτό θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, αν δεν αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση η εξοικονόμηση  2,65 δισ. ευρώ από το μέτρο, οι προβλέψεις για το οποίο μοιραία, θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ