15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κοντολέων: Αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Ρουμπάτης: Δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί επί ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Χωρίς να αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, πραγματοποιήθηκε η ακρόαση πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Λίγο μετά τις 16:30 ολοκληρώθηκε η ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλλα (2012-15), Γιάννη Ρουμπάτη (2015-19) και Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019-22) καθώς και του πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Ο κ. Κοντολέων φέρεται να αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου.

Το απόρρητο επικαλέστηκε όμως και ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι δύο πρώην αξιωματούχοι φέρεται να αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του.

Παράλληλα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο διοικητής της ΕΥΠ επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Θεόδωρος Δραβίλλας, αρνήθηκε ότι υπήρξε επισύνδεση των μετέπειτα αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, καθώς όπως είπε, η ΕΥΠ συνέδραμε με επισύνδεση ενός προσώπου που δεν ήταν ούτε ο κ. Σαγιάς, ούτε ο κ. Πιτσιόρλας, και η οποία κράτησε για λιγότερο από 2 μήνες και διακόπηκε γιατί δεν έδωσε αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς από επενδυτές.

Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να τόνισε πως η επισύνδεση δεν αφορά τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Οξειάς δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγείου Ζακύνθου των ημερών Τσίπρα – Καμμένου.

Για την υπόθεση αυτή, ο Γιάννης Ρουμπάτης επιβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη παρακολούθηση συνεχίστηκε επί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας της προσπάθειας των επενδυτών να εξαγοράσουν το «φιλέτο» του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», ο πρώην γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel – προμηθεύτρια συστημάτων ασφαλείας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – και έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας, η Krikel συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο έως το 2021, αρχής γενομένης από το 2018.

Πάντως, ο κ. Δημητριάδης σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει τον Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reporters United και της «Εφημερίδας των Συντακτών», διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 και παράλληλα ήταν εκπρόσωπος του υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας Feroveno, που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, έως τον Νοέμβριο του 2021. Επίσης ο Μπίτζιος διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018.

"google ad"

Στην αίθουσα που συνεδριάζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει εισέλθει η δεύτερη ομάδα προσώπων που αποτελείται από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, την εισαγγελέα εφετών και εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, τον εισαγγελέα εφετών Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Και στις δύο συνεδριάσεις η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

topontiki.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ