14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κορονοϊός: Προβληματίζει η επιδείνωση των δεικτών της επιδημίας

Ημερομηνία:

Απομακρύνεται το σενάριο της περαιτέρω χαλάρωσης μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού, καθώς η χώρα φαίνεται να βρίσκεται ακόμη στη δίνη της έκρηξης της επιδημίας. Τα καθημερινά νέα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ διαπιστώνεται υψηλός δείκτης θετικότητας στους εργαστηριακούς ελέγχους που ξεπερνά το 7%, ενώ και ο δείκτης αναπαραγωγής νέων κρουσμάτων (Rt) ξεπέρασε και πάλι το 1.

Παράλληλα οι θάνατοι ξεπερνούν τους 100 και ο Φεβρουάριος ξεκίνησε εντελώς άσχημα με πάνω από 200 απώλειες λόγω covid μέσα στο πρώτο διήμερο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 24-31/1, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,30% σε σύνολο 1.743.437 εργαστηριακών ελέγχων, όταν μία εβδομάδα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,69% σε σύνολο 2.314.251 εργαστηριακών ελέγχων. Είναι λογικό οι λιγότεροι έλεγχοι να αποτελούν και αιτία αύξησης της θετικότητας όμως αντικειμενικά φαίνεται ότι συντηρείται μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, της τάξης των 130.000.

Παράλληλα επιδεινώθηκε και ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας φτάνοντας με βάση τον ΕΟΔΥ στο 1,01 από 0,95. Δηλαδή τα υπάρχοντα κρούσματα μεταδίδουν σε ένα ακόμη άτομο τον ιό. Μάλιστα ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 19.000 έναντι 18.000 μια εβδομάδα πριν.

Η πορεία των νοσηλειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετές μέρες, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σημαντικά αυξημένες νέες νοσηλείες λόγω covid, σε επίπεδα άνω των 500. Ειδικότερα η χθεσινή έκθεση σημείωνε ότι οι εισαγωγές την 1η Φεβρουαρίου νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 521 (ημερήσια μεταβολή +14.76%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 454 ασθενείς.

Μία εβδομάδα πριν, ο οργανισμός κατέγραφε ότι οι εισαγωγές κατά την 25η Ιανουαρίου νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 462 ασθενείς.

Διαπιστώνουμε σαφέστατη αύξηση νέων νοσηλειών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αύξηση των κρουσμάτων. Θεωρείται βέβαια πως λόγω αυτής της κατάστασης η υποχώρηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στα επίπεδα των 560, θα ανατραπεί και αυτό θα οδηγήσεις σε επιπλέον θανάτους.

Τι επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα

Την αύξηση της διασποράς κορονοϊού επισημαίνουν και μέλη της επιστημονικής κοινότητας με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη να αναφέρει χθες ότι υπάρχει καθαρή αύξηση της διασποράς στην κοινότητα και ότι από προχθές είμαστε σε επανάκαμψη της πανδημίας, σε μια δεύτερη κορυφή αυτή του πέμπτου κύματος.

Αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική πτώση του εμβολιασμού, είπε ο Δ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι από εμάς είμαστε διαθέσιμοι να κολλήσουμε γιατί δεν έχουμε κάνει την τρίτη δόση και μερικοί θα κολλήσουν πιο βαριά.

Εκτίμησε ακόμη ότι θα δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν και σύμφωνα με τις προβλέψεις η κορύφωση θα φτάσει τα 31.000 με 32.000 κρούσματα κατά μέσο όρο το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις παραπάνω αναφορές, το ΕΣΥ δεν φαίνεται να μπορεί άμεσα να αποσυμπιεστεί και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πορεία των μέτρων. Για το λόγο αυτό και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θεώρησε σκόπιμο να άρει περαιτέρω τις απαγορεύσεις.

Οι επόμενες 10 ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ώστε να δούμε την επίπτωση από την άρση των μέτρων στην εστίαση αλλά και την πτώση των σκληρών δεικτών.

"google ad"

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...