23.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος FLiRT και οι ανησυχίες για νέο κύμα πανδημίας

Ημερομηνία:

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού γνωστή ως FLiRT, άρχισε να εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τους πρώτους μήνες του 2024.

Το νέο στέλεχος έχει κάνει παγκοσμίως την εμφάνισή του προκαλώντας ανησυχία σε επαγγελματίες υγείας για ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Οι παραλλαγές FLiRT, η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών, αυξάνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ αν και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επικίνδυνα.

Ενδέχεται  τα νέα στελέχη πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανο τα νέα στελέχη να προκαλέσουν ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν η συλλογική ανοσία ήταν χαμηλότερη, δήλωσε η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα νέα στελέχη πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου εμβολιαστικού κέντρου Covid-19, στο Ελληνικό, στις 2 Απριλίου, 2021

Σε 14 χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ σήμερα είναι το KP.2, το οποίο αντιστοιχεί στο 28,2% όλων των κρουσμάτων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, από 3,8% στα τέλη Μαρτίου.

Τα κρούσματα KP.1.1, μιας άλλης παραλλαγή FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών μολύνσεων, κατά τα ίδια στοιχεία.

Και στην Ευρώπη, τα κρούσματα αυξάνονται, με τη νέα παραλλαγή να ανιχνεύεται πλέον σε 14 χώρες, αναφέρει το CNBC.

Χρειάζεται νέα δόση εμβολίου;

Σύμφωνα με το Forbes, η νέα παραλλαγή FLiRT διαθέτει αρκετές μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να παράγεται μια πρωτεΐνη που μπορεί να μην αναγνωρίζεται από αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Επομένως, εάν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον τελευταίο σας εμβολιασμό ή μόλυνση, είναι απίθανο να είστε πλήρως προστατευμένοι.

Τα υπάρχοντα αντισώματα μπορεί να αποτρέψουν τη σοβαρή ασθένεια, αλλά μπορεί να μην αποτρέψουν τη μόλυνση και την επακόλουθη ήπια ασθένεια.

Ένα ενημερωμένο εμβόλιο που θα είναι πιο συγκεκριμένο για τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη αναμένεται αυτό το φθινόπωρο και πιθανότατα θα συνιστάται παράλληλα με τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Τι γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τις παραλλαγές FLiRT;

Γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές FLiRT έχουν δύο μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας τους (τις προεξοχές σε σχήμα ακίδας στην επιφάνεια του ιού) που δεν παρατηρήθηκαν στο JN.1 (το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος στις Η.Π.Α.). Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον ιό να αποφύγει την ανοσία των ανθρώπων—από το εμβόλιο ή από προηγούμενη περίοδο του COVID.

Πρώτη ημέρα εμβολιασμού στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο του Βελγίου στον εκθεσιακό χώρο Brussels Expo στις Βρυξέλλες, Βέλγιο στις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Όμως, το γεγονός ότι οι παραλλαγές FLiRT είναι κατά τα άλλα γενετικά παρόμοιες με το JN.1 είναι καθησυχαστικό. Ενώ το στέλεχος JN.1 εμφανίστηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους και ο ιός είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί, τα συμπτώματά του ήταν πιο ήπια από εκείνα που προκλήθηκαν από παραλλαγές στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη νέα σχετικά με το εάν μια ασθένεια COVID θα είναι πιο σοβαρή με τις παραλλαγές FLiRT ή πώς μπορεί να αλλάξουν τα συμπτώματα. Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα ενός ατόμου και η σοβαρότητα της νόσου του COVID συνήθως εξαρτώνται λιγότερο από την παραλλαγή με την οποία έχει μολυνθεί και περισσότερο από το ανοσοποιητικό και τη γενική του υγεία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....