25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κορωνοϊός: Ήρθαν στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer – Κυριαρχεί η Όμικρον 2 στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Για την πορεία της πανδημίας ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κάνοντας αναφορά στην έλευση των αντιικών χαπιών της Pfizer κατά του κορωνοϊού, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αυξητική τάση των κρουσμάτων, συστήνοντας προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά τον εμβολιασμό

Οι περισσότεροι, όπως ανέφερε, το περνούν ήπια στο σπίτι, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών , αλλά “δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα που συνεχίζει να μας απασχολεί“.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, αφενός πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και από εκεί και πέρα να βγούμε σε μια κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας .

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας, δεν έχει φύγει, πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά παράλληλα με προσοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα παραλάβαμε τα χάπια της Pfizer και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές, είπε η κ. Γκάγκα.

Τέλος, έδωσε συνοπτικά στοιχεία νοσηλειών για τα δύο χρόνια πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κ. Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ , αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

Παπαυεαγγέλου: Σαφής αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 50% των νέων δειγμάτων είναι κρούσματα Όμικρον 2 ενώ φαίνεται να έχει επικρατήσει στην Κρήτη. Έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

Σημείωσε ακόμη ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 130.000, ενώ σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα αύξηση κατά 24% στις νέες διαγνώσεις. Αύξηση παρατηρείται στα λύματα και δη στην Κρήτη.

Ακόμη στις 328 υπολογίζονται οι εισαγωγές ανά ημέρα, στα νοσοκομεία, σημειώνοντας αποκλιμάκωση όπως και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ κατά 7-9%.

Η καθηγήτρια επανέλαβε τα στοιχεία μελέτης του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό, που απέδειξε ότι προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.

Καθώς προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα – σημείωσε – ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις δικές μας επιλογές. “Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να γνωρίζει πότε να φοράει τη μάσκα του σε εξωτερικούς χώρους”, επισήμανε.

Η νέα έξαρση στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στη μεταδοτικότητα της Όμικρον και την χαλάρωση του πληθυσμού, τόνισε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και για όσους έχουν νοσήσει.

“Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά γρίπης τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά δεν έχουμε διαπιστώσει πίεση στο ΕΣΥ”, είπε η κα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

"google ad"

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό σημείωσε ότι: “Είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ και όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ