17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κορωνοϊός: Από τι κινδυνεύουν ακόμη και όσοι νόσησαν ελαφριά

Ημερομηνία:

Aκόμη και περιπατητικά άτομα με ήπια νόσηση από κορωνοϊό παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (VTE), ενώ αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά με τον πλήρη εμβολιασμό, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός τέτοιων ασθενών αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως και είναι σημαντικό να εντοπιστούν εκείνοι που θα ωφελούνταν από προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή, όπως αναφέρουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μαριάννα Πολίτου (καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρική των Μεταγγίσεων), Βασιλική Παππά (καθηγήτρια Αιματολογίας), Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ), οι οποίοι συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.

Η μελέτη και τα αποτελέσματα

Μία μεγάλη ομάδα περιπατητικών ασθενών με ήπια COVID-19 από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθήθηκε για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος για VTE εντός 30 ημερών από τη νόσηση. Αυτή η ομάδα συγκρίθηκε με άτομα χωρίς μόλυνση από SARS-CoV-2. Πραγματοποιήθηκαν πολυπαραγοντικές στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, παχυσαρκία, εμβολιαστική κατάσταση και την παρουσία κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Ανευρέθηκε ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 συσχετίζεται με σχεδόν 20πλάσια αύξηση του κινδύνου για VTE. Ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος για τους μη εμβολιασμένους και σημαντικά μειωμένος για τους πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για VTE, ο οποίος διπλασιαζόταν για κάθε 10ετία. Οι άνδρες φάνηκε ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες, ενώ τα άτομα με παχυσαρκία παρουσιάζουν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τα νορμοβαρή. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης εμβολιασμού και VTE σε άτομα που δεν μολύνθηκαν. Η κληρονομική θρομβοφιλία αύξησε τον κίνδυνο για VTE μετά από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...