13.8 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Κορωνοϊός: Διάγραμμα σοκ αποτυπώνει τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους – Χειρότερη εικόνα και από χώρες με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη

Ημερομηνία:

Το γράφημα του ourworldindata.org, με τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους, καταγράφει τη θλιβερή πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα.

Καταδεικνύει, μάλιστα, την τεράστια διαφορά που υπάρχει τόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και από χώρες που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στην κορυφή της «μαύρης» πυραμίδας όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ακόμη και η Ινδία.

Στο γράφημα, κάτω, παρουσιάζεται η θέση της κάθε χώρας, με βάση τον μέσο όρο του αριθμού θανάτων από Covid-19 των τελευταίων επτά ημερών όπως αυτός αποτυπώθηκε πριν δύο ημέρες, στις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Στα ύψη οι πανδημικοί δείκτες

Στο μεταξύ, στα ύψη παραμένουν όλοι οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα, όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα αποτυπώνει και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr.

Η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα» (μερικά νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο). Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:

– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έδωσε στη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε Πέμπτη και τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...