15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Ξανά απαγόρευση κυκλοφορίας σε Γαλλία, πανευρωπαϊκή «πρωτιά» Τσεχίας, νέα ρεκόρ σε Γερμανία, Ιταλία

Ημερομηνία:

Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. επιβλήθηκε στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μετά από σχετική απόφαση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει από το Σάββατο και για τέσσερις εβδομάδες σε Παρίσι, Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν, Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μοντπελιέ. Ο Μακρόν τόνισε πως η παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ, ενώ κάλεσε τους περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες που επηρεάζονται να «ξεχάσουν» τις βραδινές επισκέψεις σε εστιατόρια και φιλικά σπίτια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.

Το εξώφυλλο της Liberation για την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας:

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος συμπληρώνοντας: «Θα το ξεπεράσουμε μαζί». Την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση. Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας ανακοίνωσε η Γερμανία, καθώς ο κορονοϊός θεριεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν αντέχουμε νέο lockdown» διαμηνύει η καγκελάριος.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε άλλα 6.630 κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223. Προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου με 6.294 μολύνσεις.

Germany, Poland institute new measures to fight coronavirus

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 33 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται στους 9.710 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία καταγράφει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων ως εδώ. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό σημειώνει αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία θα δει τις επόμενες ημέρες, αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τον έλεγχο της διάδοσης του κορονοϊού είναι αρκετά σκληρά και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επιμείνουν στους καόνες για να κρατηθούν οι μολύνσεις σ’ ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ανίσχυροι έναντι αυτού του ιού. Μπορούμε να κάνουμε κάτι, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα τη διαφορά», δήλωσε σήμερα ο Σπαν στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό «αν είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλον και κρατήσουμε τον αριθμό των νέων μολύσεων σ’ ένα επίπεδο που να μπορούμε να χειριστούμε», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ιταλία

Η Ιταλία χθες Τετάρτη ανακοίνωσε 7.332 νέα κρούσματα, ένας αριθμός που υπερβαίνει το ρεκόρ των 6.557 που είχε σημειωθεί στις 21 Μαρτίου, ενώ καταγράφηκαν άλλοι 43 θάνατοι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν ακόμα και σε 16.000 ημερησίως ως τον Νοέμβριο.

"google ad"

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία- Έρημες πόλεις και άδεια σούπερ μάρκετ | ΣΚΑΪ

Ο Κάρλο Παλέρμο, εκπρόσωπος του συνδικάτου των γιατρών, προειδοποίησε ότι εάν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανέλθει στα επίπεδα της Γαλλίας, τότε τα νοσοκομεία της χώρας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν παραπάνω από δύο μήνες.

Να σημειωθεί ότι οι μάσκες έχουν καταστεί υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα, ενώ το ίδιο συνιστάται σε περιπτώσεις που στο ίδιο σπίτι συνευρίσκονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας ή καλεσμένοι. Τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στα μεσάνυχτα.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης

Η Τσεχία, η οποία καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, ανακοίνωσε ένα μερικό lockdown, διάρκειας τριών εβδομάδων σε σχολεία, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσσαν 9.544 νέα κρούσματα κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη χώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο και ανέρχεται πλέον σε 139.290, με τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των μολύνσεων παγκοσμίως.

Czech Republic tightens restrictions as COVID cases set new record

Η Πολωνία αναμένει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας.”Βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που πρέπει να περιμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται για ένα χρονικό διάστημα και ότι αυτή η αύξηση θα είναι σημαντική”, δήλωσε ο Μίχαλ Ντβόρτζικ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται να καταγραφούν περισσότερα κρούσματα νέου κορονοϊού από αυτά που είχαν ανακοινωθεί χθες Τετάρτη, όταν η χώρα διέγνωσε έναν αριθμό ρεκόρ 6.526 κρουσμάτων.

Poland could reopen borders on June 15 - Kafkadesk

Στις Κάτω Χώρες, ανακοινώθηκαν επίσης περιοριστικά μέτρα καθώς η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Στην Ισπανία, η περιφέρεια της Καταλονίας αποφάσισε ότι μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 15 ημέρες. Η Βόρεια Ιρλανδία εισήγαγε τα αυστηρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κλείνοντας τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τις παμπ και τα εστιατόρια για τέσσερις εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την επιβολή νέων περιορισμών σε δημόσιες συγκεντρώσεις, εστιατόρια, αθλητικές και σχολικές δραστηριότητες. Ο Κόντε είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να αποφευχθεί ένα εθνικό lockdown.

Στη Ρουμανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι απαγορεύει από την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, όλες τις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως γάμους και βαπτίσεις. Παράλληλα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους δημόσιους χώρους στις πόλεις όπου ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεπερνά τα 3 ανά 1.000 ανθρώπους. Μέχρι τώρα η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως οι αγορές. Παράλληλα η λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και εσωτερικών χώρων εστιατορίων θα εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε κάθε πόλη.

Ρωσία ανακοίνωσε χθες ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων για δεύτερη ημέρα. Στη Μόσχα, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει τηλεκπαίδευση των μαθητών. Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε και η Ελβετία με τη διάγνωση 2.823 λοιμώξεων χθες. Στην Ιταλία το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών Anaao-Assomed έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την αμφίβολη αντοχή του υγειονομικού συστήματος. Ο πρόεδρος του σωματείου, Πάολο Παλέρμο, τόνισε ότι αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα της Γαλλίας, το ιταλικό ΕΣΥ δεν θα αντέξει για περισσότερο από δύο μήνες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ιταλικές ΜΕΘ εκτινάχθηκε κατά 13,7% μέσα σε 24 ώρες. Παρόμοιες καταγγελίες γίνονται και από Πολωνούς υγειονομικούς.

Στον χορό των lockdown μπήκε χθες και η Βόρεια Ιρλανδία.

Τέλος, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την επιβολή βραχέος lockdown 14 ημερών, κατηγορώντας τον Μπόρις Τζόνσον ότι κωφεύει στις επιστημονικές συστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει lockdown στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, τις δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, με αποκλειστικά τηλεκπαίδευση. Από τις 22 Δεκεμβρίου θα επιτραπεί στους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ