19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κορωνοϊός: Η FDA εξετάζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για σχέση με αυτοάνοσο

Ημερομηνία:

Ο πανίσχυρος οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σχέση του μονοδοσικού σκευάσματος με σπάνια περιστατικά αυτοάνοσου.

Σύμφωνα με την Washington Post, η FDA αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα αναφέρει ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδέεται με ορισμένα σοβαρά, αλλά σπάνια, περιστατικά του αυτοάνοσου συνδρόμου Guillain-Barré, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερειακό νευρικό σύστημα.

Από στοιχεία που έχει συλλέξει το CDC, έχουν αναφερθεί περίπου 100 προκαταρκτικά περιστατικά του συγκεκριμένου συνδρόμου, έπειτα από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ. Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά έχουν αναφερθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 50 ετών.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν ανάλογο κίνδυνο για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού της Pfizer και της Moderna, έπειτα από πάνω από 321 εκατ. δόσεις αυτών των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ. Τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré που έχουν εμφανιστεί θα συζητηθούν εκτενώς από τους συμβούλους του CDC, σύμφωνα με τον FDA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου 60 έως 120 περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου εμφανίζονται κάθε βδομάδα. Παρόλο που η ακριβής αιτία εμφάνισης του αυτοάνοσου συνδρόμου δεν είναι εντελώς γνωστή, συχνά ακολουθεί μόλυνση από κάποιον ιό. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

Οι περισσότεροι από όσους προσβάλονται αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να έχουν μόνιμη βλάβη στο περιφερειακό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με το CDC, ενώ οι άνω των 50 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, που θα γίνουν από ειδικούς, αναμένεται να τονίσουν ότι παρά τις παρενέργειες το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη του σίγουρα υπερτερούν των κινδύνων, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις ανθρώπων που έχουν βιώσει την κατάσταση. Από την πλευρά της η Johnson & Johnson απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...