20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Κορωνοϊός: Και η Γερμανία προωθεί εφαρμογή ιχνηλάτησης για κινητά

Ημερομηνία:

Η Γερμανία χαλαρώνει από 15/6 τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από το εξωτερικό και ευελπιστεί ότι θα διατηρήσει ένα καλό επίπεδο ελέγχου για τα κρούσματα COVID-19 χάριν στην εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου 2020).

Η είδηση έρχεται από τον υπουργό Υγείας Jens Spahn, ο οποίος τόνισε πως καθυστέρησε η ανάπτυξη και το λανσάρισμα της εφαρμογής έως ότου διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της εμβέλειας Bluetooth, αλλά και η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών με την ανώνυμη συλλογή των δεδομένων χωρίς αυτά ν αποθηκεύονται σε κάποια κεντρική βάση. Στην ανάπτυξη της εφαρμογής συμμετέχουν η εταιρεία ασφαλείας SAP και η Deutsche Telekom.

Πάντως, για να είναι αποτελεσματική μια εφαρμογή contact tracing απαιτείται μεγάλη συμμετοχή από τους απλούς χρήστες που θα δώσουν τη συγκατάθεση τους για τη συλλογή αυτών των δεδομένων και παράλληλα θα έχουν διαρκώς ανοικτή την κεραία Bluetooth της συσκευής τους. Αρκετές χώρες έχουν διαθέσει ήδη τέτοιου είδους εφαρμογές στο κοινό, όμως για την ώρα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σιγκαπούρη εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρακολουθούν τις συσκευές όλων των κατοίκων, διότι η συμμετοχή τους στην εφαρμογή contact tracing κινείται σε πολύ μικρά ποσοστά. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που ετοιμάζεται επίσης να υποδεχτεί τουρίστες σχεδόν απ’ όλο τον κόσμο, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρεί στάση αναμονής για να δει αν όντως έχουν αποτέλεσμα.

Πως λειτουργεί η ιχνηλάτηση επαφών των Google και Apple

Όταν δύο άνθρωποι βρεθούν σε κοντινή απόσταση, τα smartphones τους θα ανταλλάσουν μεταξύ τους ανώνυμους τυχαίους κωδικούς-δείκτες που θα αλλάζουν κάθε 15 λεπτά. Σε περίπτωση που ένας από αυτούς διαγνωστεί ότι πάσχει από COVID-19, τότε θα ανεβαίνει στο cloud μια λίστα με τέτοιους κωδικούς-δείκτες που ανταλλάχθηκαν με όλους όσους ήρθε σε κοντινή επαφή.

Παράλληλα, το smartphone του δεύτερου χρήστη θα κατεβάζει ανά τακτά διαστήματα τέτοιες λίστες με κωδικούς και αν κάποιος κωδικός έχει “μεταφερθεί” και στο δικό του smartphone, τότε αυτό θα σημαίνει πως ήρθε σε κοντινή επαφή με κάποιον ασθενή και θα πρέπει να ενημερώσει ο ίδιος άμεσα τις αρχές. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορεί από μόνος του ο χρήστης να δηλώσει πως είναι ασθενής.

techgear

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το μηδέν ξανά η δίκη στο Μάτι μετά την έφεση της Εισαγγελίας

Από μηδενική βάση θα κριθεί η υπόθεση για τη...

Ακρίβεια: Έξι στους δέκα «μόλις τα βγάζουν πέρα» – Κλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών

Στοιχειώνει τα ελληνικά νοικοκυριά η ακρίβεια κάτι που αποτυπώνεται...

Πολάκης κατά πάντων μετά την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca

Την οργισμένη αντίδραση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Astra...

Ο ράπερ Macklemore ξαναχτυπά υπέρ φοιτητών και Παλαιστινίων – Νέο τραγούδι

Ένα νέο κομμάτι, το Hind’s Hall, το οποίο παρέχει σθεναρή...