ΘΕΣΕΙΣ

Η κερδοφόρα έκρηξη της εργασίας από απόσταση και η αυτοματοποίηση ως μέσο διασφάλισης της δημόσιας υγείας – Κορωνοϊός και τεχνολογία (11ο μέρος)

Του Γιάννη Αγγελάκη

Μπορεί επίσης να συντελεί στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Τάσεις που ήδη ήταν υπαρκτές επιταχύνθηκαν. Μία τέτοια τάση ήταν και η εργασία από απόσταση.

Εν μέσω πανδημίας, μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων αναγκάστηκαν να δουλέψουν από απόσταση και συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να είναι εξίσου παραγωγικοί κάνοντας τη δουλειά από το σπίτι τους, όχι από κάποιο γραφείο.

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, οι εταιρείες, εν μέσω πανδημίας, έκαναν τα απαραίτητα βήματα ώστε πλέον να είναι εφικτή η εργασία από απόσταση για μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Το 62% των εργαζόμενων στις ΗΠΑ δούλεψαν από απόσταση όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 43%. [47]

Περισσότερο από 53% αυτών των εργαζόμενων που εργάστηκαν από απόσταση λένε ότι θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται από απόσταση ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι τάσεις είναι πιο ισχυρές σε τομείς που αφορούν την τεχνολογία, τη διασκέδαση, τον τραπεζικό τομέα, τα μέσα ενημέρωσης και πολύ χαμηλότερα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το εμπόριο, οι μεταφορές.

Όμως είναι μία τάση που ήρθε για να μείνει. Η εργασία από απόσταση φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ένα σημαντικό κομματι αυτού του νέου «κανονικόυ» που θα παραμείνει και μετά την πανδημία. [48,49,50,51]

Ο Craig Malloy, CEO της εταιρείας παραγωγης προγραμμάτων LifeSize διαπιστώνει ότι εξαιτίας της κρίσης αυξήθηκαν οι εταιρείες που συνειδητοποίησαν ότι η εργασία από απόσταση είναι μία πιο αποτελεσματική μέθοδος για να γίνονται τα πράγματα.

Λέει ότι η κρίση «επιτάχυνε την εφαρμογή της εργασίας από απόσταση κατά τουλάχιστον 10 χρόνια». [52]

Περίπου 75% των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν ένα μοντέλο εργασίας στο οποίο η ευελιξία και η εργασία από απόσταση θα έχουν σημαντικό ρόλο. Το 80% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι το προσωπικό τους ήταν εξίσου παραγωγικό ή περισσότερο παραγωγικό δουλεύοντας από απόσταση.

Το 56% των επιχειρήσεων σκοπεύουν να συρρικνώσουν τους εργασιακούς τους χώρους. [53]

Η αλλαγή αυτή θα έχει άμεσες συνέπειες και σε άλλους τομείς.

Λ.χ., ο κατασκευαστικός τομέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία τεράστια κρίση αφού πλέον η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους θα συρρικνώνεται.

Όπως σημειώνει ο Τζόφρεϊ Σακς:

«Πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες στη Νέα Υόρκη λένε, κοιτάχτε, αφού από εδώ και στο εξής θα εργαζόμαστε από απόσταση, δε χρειάζεται να ξοδεύουμε τα πολύτιμα χρήματά μας στην ενοικίαση γραφείων όταν οι εργαζόμενοί μας χρειάζονται να έρχονται μόλις 1 με 2 μέρες τη βδομάδα. Δε χρειαζόμαστε όλο αυτό τον χώρο.

Και αυτό σημαίνει ότι δε θα δημιουργηθούν νέα κτίρια για να στεγάζουν γραφεία, οπότε θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Και αυτό θα είναι μία μόνιμη αλλαγή από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή». [54]

Η εργασία από απόσταση είναι μία απόφαση που διασφαλίζει την υγεία των εργαζόμενων και είναι ταυτόχρονα οικονομική.

Η παραγωγικότητα όσων εργάζονται από απόσταση είναι πιο υψηλή ενώ τα κόστη για τις εταιρείες, για την ενοικίαση χώρων καθώς και η ανάγκη για πρώτες ύλες, τα κόστη που συνδέονται με την ύπαρξη γραφείων και άλλα λειτουργικά κόστη, περιορίζονται δραστικά.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες, αυτοβούλως. Αλλά επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μία διαδικασία απελευθέρωσης από ξεπερασμένες πρακτικές που πλέον δεν έχουν «νόημα».

Μία τέτοια πρακτική – αντιπαραγωγική και περιοριστική – που δε λειτουργεί και οφείλει να ξεπεραστεί είναι το 8ώρο. [55]

Ο εργαζόμενος από απόσταση όχι μόνο επιλέγει την τοποθεσία όπου εργάζεται, αλλά στα πλαίσια μίας ευελιξίας που συνήθως έρχεται με την εργασία από απόσταση μπορεί να επιλέξει τις ώρες που θέλει να εργάζεται. Είναι ατομική του ευθύνη να βρει τις ώρες που είναι πιο αποδοτικός για να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει στα όρια που του έχουν θέσει. Δε χρειάζεται να δουλεύει 9 – 5, μπορεί να εργάζεται ότι ώρα θέλει. Όμως μπορεί να εργάζεται και διαρκώς και από παντού.

Η εργασία από απόσταση είναι μία εργασία απελευθερωμένη από μια συγκεκριμένη τοποθεσία και την αναγκαστική συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι αυτό τον χώρο, όμως είναι ταυτόχρονα μοναχική επειδή δεν υπάρχει κάποιος χώρος με τον οποίο να μοιράζεσαι την εργασία σου με άλλους. Είναι η πιο οικονομική λύση που εν μέσω πανδημίας είναι αναγκαία για λόγους υγιεινής. Η επιλογή της απελευθέρωσης πλέον συμβαδίζει με την ανάγκη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η μοναξιά είναι το νέο κανονικό. Η μοναξιά είναι η απελευθέρωση του ατόμου από τα δεσμά ενός ξεπερασμένου κόσμου που βασιζόταν στην αναγκαστική συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους.

Στην οικονομική κρίση που δημιούργησαν τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού πολλές εταιρείες θα επιλέξουν τη συνέχιση της εφαρμογής της εργασίας από απόσταση, όχι επειδή διασφαλίζει απλά τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επειδή είναι πιο συμφέρουσα η λειτουργία από απόσταση.

Ένα νέο εργασιακό περιβάλλον ξεπροβάλλει κυρίαρχο εν μέσω της πανδημίας, στο οποίο η έννοια του 8ώρου μπαίνει οριστικά στο περιθώριο.

Είναι ένα περιβάλλον στο οποίο θα κυριαρχούν οι έννοιες της μερικής απασχόλησης ή / και της ευέλικτης εργασίας, της πληρωμής όχι σύμφωνα με τις ώρες εργασίας αλλά σύμφωνα με το έργο που ολοκληρώνεται, για το οποίο έργο θα ανταγωνίζονται «ελεύθερα» οι εργαζόμενοι επιλέγοντας ελεύθερα τον τρόπο με τον οποίο θα το φέρουν εις πέρας, πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. [56,57]

Εξαφανίζοντας την ανάγκη για επαφή με τον άνθρωπο

Η πανδημία του κορωνοϊού όμως επιταχύνει και την αυτοματοποίηση της παραγωγής.

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία των σούπερ μάρκετ μπορεί να αναγνωρίστηκαν ως ήρωες, όμως οι ήρωες είναι πιο πιθανό παρά ποτέ να αντικατασταθούν από ρομπότ και αυτοματοποιημένα συστήματα.

Με πρόφαση τον κορωνοϊό και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αρκετές εταιρείες – πολλές φορές οι ίδιες εταιρείες που ανέδειξαν την ηρωική φύση των εργαζόμενων – ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζουν συστήματα που διαγράφουν την ανάγκη της εργασίας τους.

Πλέον, η εικόνα ενός πλήρους αυτοματοποιημένου καταστήματος δε μοιάζει τόσο μακρινή. Η ιδέα του να επιλέγεις απλά τα προϊόντα σου από ένα μανάβικο δίχως την ανάγκη να πας σε ένα ταμείο είναι όλο και πιο «κανονική».

Οι καταναλωτές καλούνται να κατεβάσουν προγράμματα για το σκανάρισμα των κωδικών των προϊόντων ώστε να διασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει η ανάγκη να περιμένουν σε ουρές για την πληρωμή των προϊόντων τους.

Τα «έξυπνα» σούπερ μάρκετ τύπου Amazon Go Grocery υπόσχονται τη χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξαφάνιση κάθε ανάγκης για επαφή με τον κοστοβόρο και εν δυνάμει επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία άνθρωπο. Η μηχανή, απλά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Είναι πιο ασφαλής η επαφή με τη μηχανή, όπως τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα  θα είναι πιο ασφαλής από τα αυτοκίνητα που οδηγούνται από τους ανθρώπους που κάνουν λάθη. [58]

Μεταξύ του φόβου της μόλυνσης και της όλο και πιο μεγάλης επέλασης του νέου κύματος αυτοματισμού, η σημερινή κρίση δεν αντιστρέφει την πορεία των πραγμάτων αλλά ενδυναμώνει ήδη κυρίαρχες τάσεις. Αναγνωρίζεται η μηχανική ανωτερότητα και γίνεται όλο και παραπάνω το ζητούμενο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αγγλία 4 στις 10 εταιρείες προχωρούν άμεσα τον σχεδιασμό τους για την προώθηση της αυτοματοποίησης.

Μπορεί ο ιός να παραμένει ζωντανός στις μεταλλικές επιφάνειες, όμως τα ρομπότ δεν αρρωσταίνουν.

Ο CEO της Microsoft Satya Nadella είπε ότι εξαιτίας της πανδημίας, είδαμε μέσα σε δύο μήνες την ψηφιακή μεταμόρφωση που θα χρειαζόταν δύο χρόνια για να συμβεί. [59]

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στις τεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας.

Τα καταστήματα τραπεζών έκλειναν και πριν την πανδημία όμως τώρα θεωρείται βέβαιη μία μεγάλη επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Και ποιος ο λόγος να υπάρχουν εμπορικά κέντρα όταν αποτελούν σημεία συνωστισμού ανθρώπων και ο συνωστισμός είναι αυτό που πρέπει να αποφευχθεί;

Απώλειες θέσεων εργασίας αναμένονται και σε άλλους τομείς.

Εξαιτίας της πανδημίας ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων συνήθισε να γυμνάζεται μόνος του, παρακολουθώντας βίντεο μέσω διαδικτύου ή μέσω ειδικών apps τα οποία κατεβάζε στο κινητό του. Βεβαίως, η εκγύμναση μέσω βίντεο ή κάποιου προγράμματος δεν έχει την ίδια ποιότητα με ένα ζωντανό μάθημα. Όμως είναι πολύ πιο φτηνό, είναι «τσάμπα» και είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πας σε ένα γυμναστήριο.

Με το άνοιγμα των γυμναστηρίων διαφαίνεται ότι η πτώση στις συνδρομές φτάνει το 50%. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα από την πανδημία και έχουν προχωρήσει σε εκτεταμμένα λουκέτα είναι και μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης μέχρι το 2035 το 86% των εργασιών σε εστιατόρια και το 75% της εργασίας σε εμπορικά καταστήματα θα μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Είναι οι τομείς της εργασίας που έχουν δεχθεί τα πιο βαριά πλήγματα εν μέσω πανδημίας. Είναι επίση δύο από τους τομείς που παράγουν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τώρα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές που θα διασφαλίσουν την οικονομική λειτουργία τους. Η διασφάλιση της οικονομικής λειτουργίας τους έρχεται μέσω της δημιουργίας των συνθηκών που διασφαλίζουν την υγεία. Προχωρούν στην αυτοματοποίηση πιο γρήγορα παρά ποτέ η επιλέγουν να εξαλείψουν το κόστος της εργασίας προχωρόντας σε μειώσεις μισθών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε κάποιες εργασίες μοιάζει δεδομένο ότι έως ότου βρεθεί κάποια λύση η εργασία από απόσταση θα διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Όμως, τι θα συμβεί σε αλυσίδες φαστφουντάδικων που θα πρέπει να παράγουν τον ίδιο αριθμό μπέργκερς με το μισό προσωπικό;

Κάποιοι θα αναζητήσουν τον οποιονδήποτε τρόπο για να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας προχωρόντας σε κοστοβόρες αλλαγές, άλλοι πάλι δε θα τηρήσουν τα μέτρα επιμένωντας σε έναν τρόπο παραγωγής «κοστοβόρο και επικίνδυνο» και κάποιοι θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών για τη μείωση του κόστους και σε εγκατάσταση συστημάτων αυτοματοποίησης που περιορίζουν την ανάγκη της ανθρώπινης εργασίας, διασφαλίζοντας την υγεία και περιορίζοντας ουσιαστικά τα λειτουργικά τους κόστη.

Αυτό που μέχρι τώρα είχε διασφαλίσει ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν είχαν εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα δεν ήταν η ανυπαρξία τους αλλά το σχετικά μεγάλο κόστος τους και ο φόβος για την αλλαγή που μπορούσαν να επιφέρουν στις συνήθειες των καταναλωτών που μπορούν να έχουν επίπτωση στον ρυθμό της κατανάλωσης. Όμως, η αλλαγή είναι σήμερα το νέο φυσιολογικό.

Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα που εξαναγκάζει επιχειρήσεις και ανθρώπους να επανακαθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς τα μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας εξουθένωσαν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Πλέον το κόστος των νέων τεχνολογιών μοιάζει μικρό σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε βάθος χρόνου, τη στιγμή όπου ο πραγματικός ορίζοντας επιστροφής στην «κανονικότητα» μοιάζει άγνωστος. [60,61]

Η ιστορία διδάσκει ότι ο αυτοματισμός εφαρμόζεται με εκρήξεις. Συνήθως μετατρέπεται σε αναγκαιότητα την οποία οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να εφαρμόσουν σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, όταν το κόστος της ανθρώπινης εργασίας μεγαλώνει τη στιγμή επειδή τα έσοδά συρρικνώνονται.

Κατά τη διάρκεια τριων υφέσεων τα τελευταία 30 χρόνια, χάθηκε ένα 88% εργασιών σε επαγγέλματα όπου η εργασία μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα σχεδόν το σύνολο των θέσεων εργασίας που χάθηκε σε αυτές τις περιόδους σχετίζονται με τον αυτοματισμό. Μπορεί τα ρομπότ να αντικαταστούν τους εργαζόμενους ακόμα και σε καιρούς ανάπτυξης σε εταιρείες όπως η Amazon και η Walmart, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία αντικατάστασης επιταχύνεται ραγδαία κατά την περίοδο οικονομικών κρίσεων.

Οι εργοδότες επιλέγουν την αντικατάσταση της εργασίας των εργαζόμενων με μικρή εξειδίκευση με τεχνολογιες που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα «μέχρι να περάσει η ύφεση». Αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι όταν μία επιχείρηση αντικαθιστά έναν εργαζόμενο με ένα ρομπότ και η αποτελεσματικότητα του ρομπότ είναι μεγαλύτερη, μετά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιστρέψει πίσω στο προηγούμενο καθεστώς.

Ο David Autor, ένας οικονομολόγος στο ΜΙΤ, αποκαλεί τον συνδυασμό της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίση που παράγεται λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή του, «ένα γεγονός που επιβάλλει τον αυτοματισμό».

Βεβαίως, δε θα επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό όλοι οι άνθρωποι. Σύμφωνα με μία μελέτη από το 2019 σχετικά με τις τάσεις αυτοματισμου στις ΗΠΑ, είναι ο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι μειονότητες που είναι πιο ευάλωτοι.

Ο αυτοματισμός θα επηρεάσει επαγγέλματα στην παραγωγή, στον επισιτισμό, στις μεταφορές.

Σε παρόμοια συμπεράσματα φτάνει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Σε ανάλυσή της σημειώνει ότι η ύφεση δημιουργεί τις συνθήκες για την περαιτέρω αυτοματοποίηση εργασιών και διαδικασιών. Όπως αναφέρει, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι θέσεις εργασίας που βασίζονται σε διαδικασίες επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες, που μπορούν να γίνουν από μηχανές. Είναι θέσεις εργασίας που αφορούν κυρίως χαμηλόμισθους ανειδίκευτους εργαζόμενους. [62]

Και η εταιρεία ανάλυσης Forrester, σε μελέτη της σημειώνει ότι οι εταιρείες καθώς θα επανακάμπτουν δε θα προχωρούν σε επαναπρόσληψη προσωπικού, αλλά θα ξοδεύουν όλο και πιο σημαντικά ποσά σε τεχνολογίες που θα αφαιρούν την ανάγκη ύπαρξης προσωπικού αφού η αυτοματοποίηση θα είναι το κλειδί για την επιβίωση της ύφεσης του κορωνοϊού, όχι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η Leslie Johnson σημειώνει ότι «έρευνες πάνω στην επάνοδο των θέσεων εργασίας μετά από πρόσφατες υφέσεις δείχνουν ότι όσο πιο πρόσφατη η ύφεση, τόσο πιο αργή η επάνοδος των θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες καθώς στέκονται ξανά στα πόδια τους επενδύουν στην αυτοματοποίηση, όχι στο να επαναπροσλαμβάνουν προσωπικό. Επιθυμούν την απεξάρτηση τους, όχι την επανεξάρτηση από την ανθρώπινη εργασία». [63]

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

47. Cyril Bouquet, How COVID-19 caused the future of work to arrive early, https://www.imd.org/research-knowledge/articles/How-COVID-19-caused-the-future-of-work-to-arrive-early/

48. Jim Harter, How Coronavirus Will Change the ‘Next Normal’ Workplace, https://www.gallup.com/workplace/309620/coronavirus-change-next-normal-workplace.aspx

49. Justin Harper, Coronavirus: Flexible working will be a new normal after virus, https://www.bbc.com/news/business-52765165

50. Scott Clark, Will Flexibility Survive the Return to the Workplace?, https://www.reworked.co/employee-experience/will-flexibility-survive-the-return-to-the-workplace/

51. Ξεχάστε το 9-5: Η πανδημία αλλάζει τα πάντα στην αγορά εργασίας, https://agonaskritis.gr/%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-9-5-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84/

52. Angus Loten, For Many, Remote Work Is Becoming Permanent in Wake of Coronavirus, https://www.wsj.com/articles/for-many-remote-work-is-becoming-permanent-in-wake-of-coronavirus-11590100453

53. Darius Mcquaid, Business leaders to permanently adopt flexible working post covid-19, https://www.hrreview.co.uk/hr-news/strategy-news/business-leaders-to-permanently-adopt-flexible-working-post-covid-19/126004

54. Δυσοίωνος Τζέφρι Σακς: Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση μέχρι να τελειώσει η οικονομική κρίση. Πολλές δουλειές που χάνονται τώρα δε θα ξαναεπιστρέψουν ποτέ, https://agonaskritis.gr/%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%bf%ce%af%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ad%cf%86%cf%81%ce%b9-%cf%83%ce%b1%ce%ba%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8d/

55. Travis Bradberry, There’s an optimal way to structure your day—and it’s not the 8-hour workday, https://qz.com/work/1561830/why-the-eight-hour-workday-doesnt-work/

56. The Unexpected Freedom of an Eight-Hour Workday, https://doist.com/blog/8-hour-workday/

57. Derek Thompson, The Coronavirus Is Creating a Huge, Stressful Experiment in Working From Home, https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/coronavirus-creating-huge-stressful-experiment-working-home/607945/

58. Never wait in line to check out again, https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=20931388011

59. Stuart Lauchlan, Microsoft’s having ‘a good war’ so far as COVID-19 fuels “2 years worth of digital transformation in 2 months”, https://diginomica.com/microsofts-having-good-war-so-far-covid-19-fuels-2-years-worth-digital-transformation-2-months

60. Hank Tucker, Coronavirus Bankruptcy Tracker: These Major Companies Are Failing Amid The Shutdown, https://www.forbes.com/sites/hanktucker/2020/05/03/coronavirus-bankruptcy-tracker-these-major-companies-are-failing-amid-the-shutdown/#7b70fc2d3425

61. Gaby Hinsliff, The next wave of coronavirus disruption? Automation, https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/30/coronavirus-disruption-automation

62. The robots are ready as the COVID-19 recession spreads, https://www.brookings.edu/blog/the-avenue/2020/03/24/the-robots-are-ready-as-the-covid-19-recession-spreads/

63. Leslie Joseph, The COVID-19 Crisis Will Accelerate Enterprise Automation Plans, https://www.forrester.com/report/The+COVID19+Crisis+Will+Accelerate+Enterprise+Automation+Plans/-/E-RES160598?objectid=RES160598#

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"google ad"

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

“Γολγοθάς” η θεραπεία για γυναίκες με καρκίνο στην Κρήτη: Χαλασμένο το μοναδικό μηχάνημα του ΠΑΓΝΗ

Δίνουν “μάχη” με τον καρκίνο και αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα - Το μοναδικό μηχάνημα…

1 hour ago

Ημέρα χαράς για τα άτομα με αναπηρία στον Δήμο Χανίων – Σε λειτουργία το πρώτο Δημοτικό Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ της Δυτικής Κρήτης | Φωτός

Στο πρώτο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ) του Δήμου Χανίων, βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος…

2 hours ago

Ερώτηση Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των ΕΠΟΠ

Το κρίσιμο ζήτημα των ορίων αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έθεσε με ερώτησή του προς…

2 hours ago

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές για μια νέα απόπειρα εξαπάτησης μέσω…

3 hours ago

Στη Βουλή από τον Βελόπουλο το ζήτημα του νερού της Γαύδου: Γνώριζαν οι αρχές αλλά δεν προειδοποίησαν ως όφειλαν

Ο Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς,…

3 hours ago

Μετά τα Χανιά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ζητά παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης – Στη Βουλή από την Ελληνική Λύση

Ο βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό…

3 hours ago

This website uses cookies.