21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κορωνοϊός: «Κόκκινη ζώνη» η Ιταλία – Μετάλλαξη του ιού και στην Πορτογαλία

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορωνοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα», υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων LUSA.

Οι τρεις μεταλλάξεις, που έχουν εντοπιστεί σε όλη την Πορτογαλία, εντάσσονται στη «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, έχει περάσει ένας χρόνος αφότου ο ιός εμφανίστηκε, προσέβαλε ανθρώπους — είναι εντελώς φυσιολογικό», συνέχισε.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο» ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν «βαρύτερες» μορφές της ασθένειας, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων ίσως οφείλεται στην υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.602 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 89 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής έφθασε τους 6.343 νεκρούς επί συνόλου 383.258 μολύνσεων.

Κόκκινη ζώνη από τα ξημερώματα η Ιταλία

Από τις 5 το πρωί όλη η Ιταλία μετατρέπεται σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη» μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για άλλες έκτακτες μόνο ανάγκες.

Αναφορικά με τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα, κομμωτήρια καθώς και τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια.

Παράλληλα, δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη Άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, όχι όμως εκτός περιφέρειας.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7, τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt σε όλη την Ιταλία βρίσκεται στο 0,9, παρουσιάζοντας συνεχή άνοδο τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι ειδικοί του Ινστιτούτου επισήμαναν ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται με άκρως επικίνδυνο τρόπο, σε όλη την χώρα.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...