14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κορωνοϊός: Με μετάλλαξη Δέλτα ένα στα δύο νέα κρούσματα

Ημερομηνία:

Στι διαπίστωση αυτή κατέληξε, μιλώντας στη Βουλή ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, λέγοντας ότι στην Ελλάδα πλέον το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί και για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «σήμερα, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Εμείς εδώ στο ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορωνοϊού τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την πολιτική προστασία».

Οι αριθμοί της πανδημίας

Ο κ. Θάνος, από το βήμα της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας σημείωσε ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000 ενώ συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ χώρισε την ως τώρα πορεία της πανδημίας σε τέσσερα κύματα:

το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,

το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020

από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. «Σε αυτό το τρίτο κύμα

επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α΄ το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας» είπε.

«Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί μαζί με την Α΄ ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δέλτα το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Θάνος.

Οι άλλες μεταλλάξεις

Ωστόσο φαίνεται ότι το στέλεχος Βήτα του ιού, γνωστό και ως νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει αυτή του στελέχους «Δέλτα». «Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε. Επίσης, πρόσθεσε πως έχει κάνει ήδη από τον Φλεβάρη στέλεχος του ιού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα με τα κρούσματα συνολικά να ανέρχονται σε 3.467.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δέλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Δέλτα σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Α και την ανησυχητική αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο στέλεχος Άλφα του ιού, του λεγόμενου και ως βρετανικού, αναγνώρισε πως για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στην περίφημη πτήση από το Ντουμπάι, την περίοδο των Χριστουγέννων όπου και ταυτοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο τέσσερα θετικά κρούσματα.

Μιλώντας ειδικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Θάνος αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δέλτα. «Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά δηλαδή και στο τρίτο κύμα ήμασταν ενημερωμένοι σε πραγματικό χρόνο για την “Άλφα”, τη βρετανική, αλλά και το τώρα επίσης για τη “Δέλτα”. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», είπε.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...