Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τον ενοχλεί» που οι Έλληνες «περνάνε δύσκολα», αλλά «ο δρόμος [για την Ελλάδα] είναι μακρύς και κουραστικός». «Τώρα ο κόσμος ξεσηκώνεται με ψεύτικες υποσχέσεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ επαναλαμβάνει το λαϊκίστικο επιχείρημα, για ενδογερμανική κατανάλωση, πως «και άλλοι συνάδελφοί του στην Ευρωζώνη διαμαρτύρονται διότι οι χώρες τους έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από ό,τι οι Έλληνες, στους οποίους όμως δείχνουν αλληλεγγύη».
Το σχετικό ρεπορτάζ από τη Ναυτεμπορική:
Η Ελλάδα θα ήθελε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις, αλλά όχι και τους όρους οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι για την οικονομική της ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τη στιγμή που το Βερολίνο αναμένει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο ZDF «το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, αλλά η στήριξη της χώρας γίνεται στη βάση της αρχής «βοήθεια, για αυτοβοήθεια».
Αναφερόμενος στους Έλληνες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι περνούν δύσκολα και ότι πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας παραλείψεων των παλαιότερων κυβερνήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο, καθώς η ανεργία υποχωρεί και σημειώθηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξης.
«Τώρα ο κόσμος ξεσηκώνεται με ψεύτικες υποσχέσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται ελπίδες και παράλληλα λέγεται ότι άλλοι φταίνε για τα προβλήματα. «Αυτό έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και είπε ότι θα πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και η αλήθεια είναι, πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, «ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος (…), ο δρόμος είναι μακρύς και κουραστικός».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση αποκλειστικά της Ελλάδας και επανέλαβε ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της λιτότητας στην Ελλάδα, είπε ότι και άλλοι συνάδελφοί του στην Ευρωζώνη διαμαρτύρονται διότι οι χώρες τους έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από ό,τι οι Έλληνες, στους οποίους όμως δείχνουν αλληλεγγύη.