23.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη – Γλέζος: Η Ειδομένη είναι «σύγχρονο Νταχάου» γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι απούσα

Ημερομηνία:

«Σύγχρονο Νταχάου» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τον καταυλισμό της Ειδομένης, προσθέτοντας ότι είναι αποτέλεσμα των κλειστών συνόρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ειδομένη δήλωσε ότι περιμένει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τόνισε πως όταν επισκέπτεται κάποιος την περιοχή τρώει πολλές «γροθιές» στο στομάχι από αυτά που βλέπει.

«Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων, που θα έχει συνεχώς το μυαλό της στο αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών. Σήμερα στην Ευρώπη αφυπνίζεται ένας ιδιότυπος εθνικισμός», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

Πρέπει να υπάρξει λύση, ωστόσο δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στην καταγραφή της.

Ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη και συνομίλησε με εκπροσώπους του ΟΗΕ, των ΜΚΟ και του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκονται στην περιοχή οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό.

Οπως είπε ο υπουργός, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη «ζουν το μαρτύριο, την αγωνία, την προσμονή και την προσδοκία να βρεθούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, γιατί ίσως εκεί έχουν συγγενείς. Ξέρουν ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζει το μαρτύριο της οικονομικής κρίσης. H Ειδομένη έχει μεταβληθεί σε ένα άτυπο προσφυγικό κέντρο, γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη και οι εμβολιασμοί των προσφύγων, όσο και η ασφάλεια, ενώ εξήρε το ρόλο της αστυνομίας για την αστυνόμευση της Ειδομένης.

«Το κράτος καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, αλλά και τους απλούς πολίτες που καταθέτουν την ψυχή τους τα αποθέματα της ανθρωπιάς τους για να βοηθήσουν όπως μπορούν με το δικό τους τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Η Ευρώπη δυσκολεύεται να αφομοιώσει 1,5 εκατ. ανθρώπους που δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από τις χώρες τους, τους ανάγκασαν οι πόλεμοι που προκάλεσε και η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει βιασμός επτάχρονης από ενήλικο, παρά μόνο απόπειρα, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

M. Γλέζος: Νταχάου η Ειδομένη εξαιτίας της κρατικής απουσίας

Την αντίφαση και το αλαλούμ που προκύπτει από τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση στην Ειδομένη, με τον Αριστείδη Μπαλτά να μιλά για «τιμητική εικόνα» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ισχυρίζεται ότι είναι «σύγχρονο Νταχάου», επισημαίνει με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών ο Μανώλης Γλέζος.

Ειδικά για το σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επισημαίνει ότι η βασική διαφορά του «σύγχρονου Νταχάου» της Ειδομένης απο το Νταχάου των Ναζί ήταν ότι στη δεύτερη περίπτωση επρόκειτο για απόφαση κράτους να είναι παρών. «Το “σύγχρονο Νταχάου” υπάρχει σαν αποτέλεσμα μιας απόφασης ενός κράτους το οποίο θέλει να είναι απών» καταλήγει ο Μανώλης Γλέζος.

Ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Γλέζου έχει ως εξής:

Ανάμεσα στις αντιθετικές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αυτοί που βγαίνουν χαμένοι, είναι όσοι προσπαθούν να βάλουν σε μια λογική σειρά τα γεγονότα και να δουν αν υπάρχει λύση στο δράμα των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι εκεί.

Τι λοιπόν είναι από τα δύο; “Σύγχρονο Νταχάου”; ή “εικόνα τιμητική για την Ελλάδα”;

Και οι δύο υπουργοί αναφέρονται στην πρόθεση του Ελληνικού κράτους να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία του, την δημιουργία οργανωμένου χώρου υποδοχής στο συγκεκριμένο σημείο.

Εκεί που άλλος υπουργός, ο Γιάννης Μουζάλας, στην περίφημη συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα, προσπάθησε να θέσει νομικά κωλύματα και να αποκλείσει την πιθανότητα οργανωμένης στήριξης στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο ανθρωπισμός μας λοιπόν εξαντλείται μπροστά στα κλειστά σύνορα.

Οι σκοπιμότητες πάνω από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν ανά την επικράτεια, και δεν πρέπει να παραμείνουν στην Ειδομένη.

Ο παραλογισμός, να βλέπουμε τα εμπορεύματα να περνάνε ελεύθερα στις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης, και οι “άνθρωποι-εμπόρευμα”, δέσμιοι αποφάσεων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων που θα διακινηθούν ανάμεσα στην Ε.Ε., την Τουρκία, την Ελλάδα.

Την Ελλάδα, στην οποία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μοιράσει τους πρόσφυγες ανά την επικράτεια και στη συνέχεια θα εξασφαλίσει κονδύλια, προσλήψεις, ίσως και ανάπτυξη πάνω στα χαμένα όνειρα και ελπίδες των προσφύγων που δεν πρόλαβαν να περάσουν και έμειναν παρά τη θέλησή τους εδώ.

“Σύγχρονο Νταχάου”  

Υπάρχει μια διαφορά Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Εκείνο το Νταχάου υπήρχε σαν αποτέλεσμα μια απόφασης ενός κράτους να είναι παρών.

Το “σύγχρονο” υπάρχει σαν αποτέλεσμα μιας απόφασης ενός κράτους το οποίο θέλει να είναι απών.

Με πληροφορίες από newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Usurum – Σκιαδαρέσες live στα Χανιά την Τρίτη 25 Ιουνίου

Usurum - Σκιαδαρέσες live στα Χανιά Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 Προμαχώνας...

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...