15.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

«Κράτος αναρμόδιο» για τους 147 πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Σύσκεψη την Παρασκευή παρουσία φορέων και αρχών για να αποφασιστεί ποιος τελικά έχει την ευθύνη

Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι τελικά σε αυτή τη χώρα και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι γεννηθήκαμε εδώ. Όμως, τα πράγματα γίνονται πιο ζόρικα αν είσαι πρόσφυγας και πρέπει σε μια ξένη χώρα – δίχως χαρτιά, γνώση της γλώσσας και δικαιώματα – να βρεις ποιος τελικά είναι ο αρμόδιος για να σου δώσει κάποιες απαντήσεις.

Σε αυτή τη θέση βρίσκονται οι 147 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι, αφού διέφυγαν από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, αφού επιβίωσαν ενός ναυαγίου, τις τελευταίες 100 και πλέον μέρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά, σε ένα ξενοδοχείο κάπου στη Νέα Χώρα, δίχως κανείς από το επίσημο κράτος να μπορεί να τους δώσει αυτό το πολύ απλό που ζητάνε: έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα.

Η νομοθεσία σκόπιμα γενική και αόριστη

IMG_3409Την ίδια στιγμή, ο ξενοδόχος κ. Μανόλης Βοζυκάκης στου οποίου τον χώρο φιλοξενούνταν οι πρόσφυγες, μετά και από την παρότρυνση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, σταματά να σιτίζει τους πρόσφυγες αφού δεν έχει πληρωθεί ευρώ ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τα κόστη του για τις 100 και πλέον ημέρες που διαμένουν εκεί ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ.

Τώρα, οι πρόσφυγες μένουν μόνοι να ψάχνουν κάποιον αρμόδιο με την ελληνικήνομοθεσία να είναι σκόπιμα αόριστη, και να αναφέρει ότι την ευθύνη έχει έτσι γενικά «το κράτος». Αλλά ποιος είναι το «κράτος»; Ποια υπηρεσία του;

Έτσι, είναι λογικό που και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και σήμερα αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε αρμοδιότητα, ή τους πόρους για να διευθετήσει το ζήτημα των Σύρων προσφύγων.

Όπως είπε, «έχω ζητήσει επανηλλειμμένα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να λύσουν το ζήτημα καθώς και να μεταφέρουν τους απαραίτητους πόρους και χρήματα για τη σίτιση και διαμονή των προσφύγων και των οικογενειών τους. Το νομικό καθεστώς, όπως σημείωσε, δεν είναι ξεκάθαρο, κι έτσι η περιφέρεια δε μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω, πέρα από το να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση».

Μ. Βοζυκάκης: «κινδυνεύω με μηνύσεις και αγωγές»

Πάντως, και ως συνέπεια του μπάχαλου που επικρατεί αναφορικά με το ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη ο κ. Βοζυκάκης συνεχίζει να διαμαρτύρεται έντονα αφού όπως καταγγέλλει δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ από τα χρήματα που του υποσχέθηκαν προφορικά προεκλογικά ο Απ. Βουλγαράκης και ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης.

Τόνισε επίσης ότι έχει κρατήσεις από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού και κινδυνεύει με μηνύσεις και αγωγές αφού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτούς λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο ξενοδοχείο.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοζυκάκης: «Έχουν εμπλακεί ηΠεριφέρεια, Αντιπεριφέρεια, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ήρθαν επίσης δικηγόροι, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, από τον ΟΗΕ, δημσιογράφοι. Τόσοι και τόσοι πέρασαν, και τώρα τι γίνεται; Αναρωτιέμαι, τώρα όπως έχει η κατάσταση, με τον πόλεμο στη Συρία να συνεχίζεται και ταυτόχρονα με ανοιχτό το μέτωπο στην Παλαιστίνη, αν αύριο έρθουν άλλοι 500 πρόσφυγες πώς θα τους υποδεχτούμε; Δεν έχουμε ούτε τις υποδομές, ούτε τους πόρους και ταυτόχρονα και σε όσους έχουμε απευθυνθεί κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ούτε το κράτος, ούτε οι υπηρεσίες του, ούτε η περιφέρεια, ούτε ο Δήμος, κανείς. Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι πρόσφυγες και κινδυνεύουν να βρεθούν άστεγοι κι εγώ έχω καταστραφεί οικονομικά τόσο καιρό που στηρίζω τόσους ανθρώπους και χάνω κρατήσεις και συμφωνίες για την καλοκαιρινή σεζόν».

Μετά από όλα αυτά σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης, αντιπροσωπεία των Σύριων προσφύγων, εκπρόσωποι κινημάτων και φορέων της πόλης των Χανίων, ο ξενοδόχος που φιλοξενεί τους Σύριους ενώ αργότερα στο χώρο βρέθηκε και ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Εγκλωβισμένοι σε μια χώρα χωρίς χαρτιά και χρήματα

"google ad"

Οι Σύριοι ζήτησαν επιτακτικά να βρεθεί μία λύση γι αυτούς και τα παιδιά τους και τόνισαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν να περνάνε οι μέρες. Τώρα μένουν δίχως τροφή και κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς στέγη.

Υπενθύμισαν ότι ρίσκονται σε μία χώρα που δεν έχουν χαρτιά ούτε χρήματα ενώ έφυγαν από μία χώρα διαλυμένη και υπό καθεστώς πολέμου.

Οι Σύριοι ζητάνε ή να τους δοθεί η άδεια να φύγουν νόμιμα από την Ελλάδα – όπως εδώ και μήνες ζητούνε -ή έως ότου επιτευχθεί ο βασικός τους στόχος να τους παρέχεται τροφή και στέγη ως πολιτικοί πρόσφυγες σε χώρα που τους φιλοξενεί.

Επίσης, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αφού όπου και σε όσους έχουν απευθυνθεί, όλοι τους είπαν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη και αναρωτιούνται τελικά ποιος έχει την ευθύνη στην χώρα για την δική τους περίπτωση.

Επισήμαναν ότι η ζωή που ζούσαν στην Συρία ήταν μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και αυτό που ζούνε τώρα είναι κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί ξαφνικά σε οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται υπό καθεστώς κρίσης: πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και σαφώς και στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, ζητάνε να σκεφτούν και οι εκπρόσωποι των αρχών, τι θα κάνανε αυτοί που σήμερα καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις αν ξαφνικά αυτοί και τα παιδιά τους βρισκόντουσαν από τη μία μέρα στην άλλη στην ίδια θέση που βρίσκονται τώρα οι ίδιοι.

Σύσκεψη την Παρασκευή στις 10 το πρωί

IMG_3398Ο Απ. Βουλγαράκης, αφού άκουσε τα επιχειρήματα των Σύριων, δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει ξανά το αίτημα τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αλλά επεσήμανε ότι χθες έλαβε ένα τηλεφώνημα και του ζήτησαν να λύσει αυτός το θέμα ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχει καμμία αρμοδιότητα αλλά ούτε και τους πόρους για να δώσει κάποια λύση.

Υπό την πίεσηεκπροσώπων κινημάτων και φορέων αλλά και των ίδιων των Σύριων προσφύγων ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει γενικη ανοιχτή σύσκεψη φορέων, βουλευτών και άλλων αρμόδιων (;) αρχών, σε συνεργασία και με τη δημοτική αρχή ώστε να ανευρεθεί μία λύση στο ζήτημα των Σύριων προσφύγων.

Τα κύρια ζητήματα αυτής της σύσκεψης θα είναι α) η ανέρευση στέγης, β) η σίτιση των προσφύγων, και πιο ουσιαστική γ) η χρηματοδότηση των παραπάνω.

Εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων επεσήμαναν ότι δεν μπορεί η αντιπεριφέρεια και ο δήμος να περιμένουν την απάντηση κάποιων εκπροσώπων του κρατους αφού όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια λύση και πρέπει  να αναζητηθεί άμεσα η λύση στα πλαίσια τα τοπικά, σε συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, ενδεχομένως ζητώντας και την αρωγή της εκκλησίας ή μεγάλων επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τρόφιμα και χρήματα.

Στο τέλος της σύσκεψης παρουσιάστηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Γ. Σταθάκης ο οποιος ενημερώθηκε για το ζήτημα και συμφώνησε για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ανοιχτής γενικής συνέλευσης φορέων, βουλευτών και άλλων αρχών.

Μάλιστα, η σύσκεψη ορίστηκε για την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Κατάθεση επερώτησης στη Βουλή από τον Γ. Σταθάκη

Επίσης, μετά και την αναφορά παρευρισκόμενων, σχετικά με την επερώτηση που κατέθεσε ο Χρ. Μαρκογιαννακης, ο οποίος ουσιαστικά καλούσε τις αστυνομικές αρχές να συλλάβουν τους πρόσφυγες και να τους διώξουν από το ξενοδοχείο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε για την ανάγκη κατάθεσης επερώτησης σε δεύτερο χρόνο μετά και την πραγματοποίηση της ανοιχτής γενικής συνέλευσης που να θέτει τα εξής παρακάτω ζητήματα:

α) γιατί δεν παραχωρείται ένα μέρος του ποσού των 80 εκ. ευρώ που διαθέτει η Ε.Ε. για την λύση ακριβώς τέτοιων ζητημάτων για το ζήτημα των Σύριων

β) που βρίσκονται αυτά τα χρήματα και για ποιους σκοπούς ξοδεύονται, ποιος τα διαχειρίζεται και

γ) αφού οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητάνε να φύγουναπό την Ελλάδαγιατί δεν τους δίνονται τα έγγραφα, όπως ζητάνε, ώστε να ταξιδέψουν νόμιμα προς τις χώρες εκείνες που ήδη διαθέτουν και τις υποδομές και την οργάνωση και τους πόρους και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τους φιλοξενήσουν.

Στο τέλος ο κ. Σταθάκης δεν απόκλεισε την περίπτωση να κατατεθούν και σχετικές επερωτήσειςστο Ευρωκοινοβούλιο.

Ενδιαφέρον από CNN και Euronews

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες μαζί με τα 47 ανήλικα παιδιά τους βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμενοι στο στενό γεωγραφικό χώρο της Νέας Χώρας (δεν τους επιτρέπεται ούτε η μετακίνηση τους στην Αθήνα) εδώ και 105 μέρες ενώ εδώ και δύο μέρες σιτίζονται ελλειπώς.

Τα παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα δίχως πρόσβαση σε σχολεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και το ζήτημα πλέον ξεπερνά το στενά όρια της πόλης των Χανίων αφού – όπως αναφέρθηκε – ενδιαφέρον για το θέμα έχει δείξει και το CNN και το Euronews.

Εκπρόσωποι πάντως των φορέων και των κινημάτων δήλωσαν ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση τότε οι πρόσφυγες – σε συνεργασία με κινήματα και φορείς – θα αναγκαστούν ή να κατασκηνώσουν στην πλατεία Αγοράς (ενώαλληλέγγυοι κατοικοι της πόλης θα στήσουν καζάνια για να τους μαγειρεύουν) ή θα προβούν σε κατάληψη κάποιου δημόσιου κτηρίου ώστε να στηθεί ένα άτυπο κέντρο υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων.

Το βέβαιο είναι ότι όπως ξεκαθάρισε ο ξενοδόχος, ακόμα και αν βρεθεί λύση χρηματοδότησης δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει άλλο τους πρόσφυγες, αφού έχει δεσμευθεί από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού να εκπληρώσει τις κρατήσεις που έχουν γίνει στο ξενοδοχείο του.

«Εγώ και η οικογένεια μου» είπε ο κ. Βοζυκάκης, «έχουμε εξαντληθεί οικονομικά αφού 105 μέρες στηρίζουμε τους πρόσφυγες ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζω τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για διάφορους λόγους».

Τα νεώτερα, λοιπόν, στη σύσκεψη της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...