Ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του ένας 29χρονος άνδρας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα των απατεώνων που εξάρθρωσαν στελέχη της Ασφάλειας Ηρακλείου.
Ο νεαρός πακιστανικής υπηκοότητας ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κρήτη τα τελευταία 7 έως 8 χρόνια, εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και απολογήθηκε συνοδευόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισής του, Ελευθέριο Κάρτσωνα.
Μετά το πέρας της απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους: Του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται στο Α.Τ. της περιοχής του μια φορά το μήνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι είχε δώσει τους προσωπικούς του κωδικούς του ebanking του σε γνωστό του (συγκατηγορούμενό του).
Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι γνώριζε το παραμικρό για έκνομες ενέργειες. Σημειώνεται ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του 29χρονου εντοπίστηκε μικρό χρηματικό ποσό που φέρεται να προήλθε από χρήματα που είχαν βάλει στο “χέρι” από λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών μέλη του εν λόγω κυκλώματος.
«Έδωσε» τον «εγκέφαλο» ο 37χρονος επιχειρηματίας
Σήμερα Δευτέρα, ωστόσο, παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια προκειμένου να καταθέσει συμπληρωματικά ο 37χρονος Πακιστανός ο οποίος φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο κύκλωμα και ο οποίος έχει προφυλακιστεί.
Ο 37χρονος επιχειρηματίας ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Ηράκλειο μαζί με την σύζυγό του τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά του, να βοηθήσει –όπως υποστηρίζει- τις Αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, «έδωσε» στη συμπληρωματική του απολογία έναν συμπατριώτη του (επίσης επιχειρηματία), ο οποίος ζει στην Αθήνα.
Ουσιαστικά, ο 37χρονος ομολόγησε σήμερα την εμπλοκή του στην υπόθεση, ωστόσο, θέλησε να θέσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
Ο 37χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι επουδενί δεν ήταν ο ίδιος ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο του ομοεθνή του επιχειρηματία που ζει στην πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν το άτομο που είχε «κομβικό» ρόλο στο κύκλωμα.
Μεταξύ άλλων, ο 37χρονος ισχυρίστηκε σήμερα ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί αρχικά την εμπλοκή του στην υπόθεση επειδή φοβόταν για τη σωματική του ακεραιότητα από άτομα που παραμένουν ασύλληπτα.
Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ότι είχε υποδεέστερο ρόλο στο κύκλωμα από το άτομο που «έδωσε» σήμερα στις Αρχές, υποστήριξε ότι ο τελευταίος (ο συμπατριώτης του που διαμένει στην Αθήνα) ήταν εκείνος που του είχε στείλει υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της δήθεν εξουσιοδότησης που λάμβαναν από ανυποψίαστους πολίτες μέλη του κυκλώματος που άλλαζαν εν αγνοία τους τις κάρτες sim τους.
Το modus operandi
Το κύκλωμα φέρεται να αποκτούσε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών αφαιρώντας τους χρηματικά ποσά, τα οποία μεταφέρονταν στη συνέχεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών του κυκλώματος, ακόμη και εταιρειών.
Προκειμένου να χαθούν τα ηλεκτρονικά “ίχνη” τους, οι επιτήδειοι φέρονται να… «διασπούσαν» τα χρηματικά ποσά σε πιο μικρά μέσω της συνεχούς μεταφοράς τους από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το «σενάριο» μέλη του κυκλώματος να έβρισκαν τα θύματά τους μέσω internet. Πάντως, η δράση του κυκλώματος εκτεινόταν σε όλη τη χώρα, ενώ η αλλαγή των καρτών sim φέρεται να γινόταν σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών σε Κρήτη και Αθήνα.
Πώς ξεπερνούσαν, ωστόσο, οι δράστες το “εμπόδιο” της επιβεβαίωσης που απαιτεί ειδικό κωδικό για να «ανοίγουν» το ebanking του εκάστοτε θύματός τους;
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, οι δράστες φέρονται να πλαστογραφούσαν υπεύθυνες δηλώσεις μέσω των οποίων τα θύματα δήθεν εξουσιοδοτούσαν μέλη του κυκλώματος να προβούν στην αλλαγή της κάρτας sim του τηλεφώνου τους.
Οι επιτήδειοι φέρονται να μετέβαιναν σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών, όπου χρησιμοποιώντας τις πλαστές δηλώσεις, αιτούνταν την αντικατάσταση της κάρτας sim.
Όταν τελικά γινόταν η αλλαγή της κάρτας sim και οι τηλεφωνικές συνδέσεις των πραγματικών δικαιούχων απενεργοποιούνταν, οι δράστες φέρονται να επιτύγχαναν ανεμπόδιστα τη μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους, καθώς οι κωδικοί ασφαλείας στέλνονταν αυτόματα στους επιτήδειους οι οποίοι είχαν τις νέες κάρτες sim.