27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Επιστολή: Μια ανθρώπινη προς μίμηση πράξη

Ημερομηνία:

κ. Διευθυντά,

Φαίνεται ότι η πρόβλεψη της Έμμας για τον άδικο χαμό της και η επιθυμία της να δωρίσουν οι δικοί της τα όργανά της σε κείνους τους συνανθρώπους της που τα έχουν ανάγκη ώστε να κρατηθούν στη ζωή, ξύπνησε από τον λήθαργο πολλούς συνανθρώπους μας που είχαν κοιμισμένη στα μύχια της ψυχής τους την ανθρώπινη πράξη της δωρεάς οργάνων.

Είναι αλήθεια ότι μετά την αποδήμηση της Έμμας προέβησαν στην δωρεά οργάνων τα συγγενικά της πρόσωπα, ανάβοντας το μισοσβησμένο καντήλι της ελπίδας των ληπτών της να κρατηθούν στη ζωή και να αρχίσουν από την αρχή να πλάθουν όνειρα ατενίζοντας το μέλλον τους πλέον με αισιοδοξία. Σε πολλές άλλες χώρες, που δεν θέλω να τις κατονομάσω, η παραπάνω ανθρώπινη πράξη είχε πάρει σάρκα και οστά πριν από πολλά χρόνια. Αλήθεια, πόσες ζωές θα είχαν σωθεί αν είχαμε αντιληφθεί πριν από χρόνια τη ζείδωρη αυτή πράξη και πόσα γλυκά χαμόγελα θα είχαν ανθίσει στα σφαλισμένα σήμερα χείλη! Πάρα πολλές…και ίσως να μην κατέφευγαν ορισμένοι που είχαν ανάγκη π.χ. ένα νεφρό να καταλήξουν στην αγορά του από συνανθρώπους μας που για να επιβιώσουν το πουλούσαν.

Βέβαια το να ‘’σφάξεις’’ έναν άνθρωπο, έτσι τη βλέπω εγώ αυτή την πράξη, για να κρατηθείς εσύ στη ζωή γιατί έχεις χρήματα δεν το αποδέχομαι και δεν το συγχωρώ ποτέ. Θα προτιμήσω το θάνατο από την αφαίρεση ενός ζωτικού οργάνου από έναν συνάνθρωπό μου. Πολύ περισσότερο δε καταδικάζω σε ‘’ισόβια κάθειρξη’’ εκείνους που δίχως έλεος παίρνουν τα όργανα με το ζόρι από άλλους συνανθρώπους τους και πολύ περισσότερο τα αφαιρούν από μικρά και αθώα παιδιά και δεν είναι άλλος ο λόγος που προβαίνουν σ’ αυτή την απάνθρωπη πράξη από το να πλουτίζουν συνέχεια. Κι ερωτώ, ποιον; Πως είναι δυνατόν να σφάξεις έναν άνθρωπο για να πλουτίσεις εσύ; Τι σόι άνθρωπος είσαι; Μάλλον δεν πρέπει να είσαι άνθρωπος. Κτήνος είσαι με ανθρώπινη μορφή.

Κι εσύ ‘’κύριε’’ που μοιράζεις σε αδύναμους στο χαρακτήρα ανθρώπους τον αργό κι επώδυνο θάνατο των ναρκωτικών ουσιών… κι εσύ δεν πρέπει να έχεις ψυχή μέσα σου ή κι αν έχεις είναι κρύα σαν το μάρμαρο και σκληρή σαν σίδερο και δεν σου αξίζει να αναπνέεις ελεύθερο αέρα. Εκείνο που σου ταιριάζει είναι να πεθάνεις στην φυλακή.

Άνθρωπος βέβαια δεν είναι και εκείνος που εκμεταλλεύεται τους δυστυχισμένους συνανθρώπους του, που για διάφορους λόγους εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ελπίζοντας πως θα βρουν την τύχη τους σε μια άλλη χώρα, γιατί στην δική τους δεν έχουν πρόσβαση μήτε και σε πόσιμο νερό. Βλέπετε, πλούσιες χώρες τους έχουν ονομάσει σκλάβους, δεύτερης και τρίτης διαλογής ανθρώπους. Τη δυστυχία τους αυτή την γνωρίζεις εσύ ‘’κύριε’’ και τους στοιβάζεις σε μια βάρκα ή σε ένα σαπιοκάραβο κι εφόσον πρώτα τους πίνεις το αίμα σαν βρικόλακας τους αφήνεις έρμαιους στην μανία των κυμάτων της θάλασσα και οι περισσότεροι απ’ αυτούς πνίγονται και γίνονται τροφή των ψαριών της Μεσογείου ή κάποιας άλλης θάλασσας. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Από καταβολής κόσμου, όσοι μπόρεσαν πήραν με κάθε τρόπο στα χέρια τους την εξουσία, π.χ. ή με την απόκτηση της δύναμης του πλούτου ή με το βούρδουλα ή με τον αφανισμό σκοτώνοντας με τα φονιά τους όπλα ολόκληρα έθνη και δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες.

Τέλος, μια άλλη θεάρεστη και ανθρώπινη πράξη που θα έδινε ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας είναι η δωρεά αίματος. Είναι ανώδυνη πράξη και τελείως ακίνδυνη και όμως και σήμερα ακόμα εισάγουμε αίμα από άλλες χώρες για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας και δεν το λέω εγώ αυτό, οι υπεύθυνοι της υγείας το διατυμπανίζουν στα Μ.Μ.Ε. σχεδόν κάθε μέρα.

Κλείνω το σημερινό μου άρθρο εκφράζοντας στην οικογένεια της Έμμας τα θερμά μου συλλυπητήρια και τον θαυμασμό μου για την πράξη τους αυτή, παρά το βαρύ κι αβάστακτο πόνο που ένιωσαν για τον άδικο χαμό της κόρης τους και νιώθουν και θα τον νιώθουν μέχρι την ημέρα που θα αποδημήσουν στα ουράνια σκηνώματα και προσεύχομαι στο Θεό να τους ενώσει πάλι αρχίζοντας μια καινούρια ζωή από την αρχή. Ας είναι το χώμα που σε σκέπασε ελαφρύ, Έμμα!

 

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...