22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη – Αγρότες: Κίνδυνος για την επάρκεια τροφίμων λόγω της έλλειψης εργατών γης!

Ημερομηνία:

Παραμένουν τα προβλήματα με τους εργάτες γης με τον αγροτικό κόσμο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν η πολιτεία δεν βρει λύσεις, σύντομα δεν θα υπάρξει επάρκεια τροφίμων.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, έκανε σαφές ότι “η ανοχή και η αντοχή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί”! Ο κ. Βιαννιτάκης τόνισε ότι ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου τα προβλήματα δεν έχουν βρει λύση με αρκετά από αυτά να βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο.

Μετά τις αλλεπάλληλες επαφές εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου με τα αρμόδια Υπουργεία , αλλά και την επιστολή στον ίδιο των Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το σοβαρό θέμα τις έλλειψης εργατικών χεριών και συγκεκριμένα της επίλυσης της γραφειοκρατίας για την εργασία αλλοδαπών εργατών στη χώρα μας δεν έχει διεκπεραιωθεί.

Σήμερα με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο ότι οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα δεν δύναται ακόμα να διεκπεραιωθούν στο σύνολο τους και στον επιθυμητό βαθμό.

Μοναδική αλλαγή είναι εκκίνηση από το Υπουργείο Εργασίας για την έγκριση συμπληρωματικού αριθμού θέσεων εργασίας ανά Νομό και Περιφέρεια, η οποία ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και πρακτικά καταστούν ανέφικτη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Ο κος Βιαννιτάκης είπε με βεβαιότητα ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι μια “ανάσα” πριν τιναχθεί στον αέρα, καθώς πολλοί καλλιεργητές δεν έχουν προχωρήσει σε φυτεύσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με τον κ Βιαννιτάκη να μην υπάρχει επάρκεια τροφίμων κάτι που θα είναι εμφανές τους πρώτους μήνες του 2023. Αναπάντητο την ίδια ώρα παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με την ελαιοκαλλιέργεια, αφού παραμένει άγνωστο ένα θα υπάρξουν εργατικά χέρια.

Πάντως τα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη αγροτικών χεριών έχουν ήδη εμφανισθεί στα συσκευαστήρια τυποποίησης προϊόντων σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλη Ορφανουδάκη.

Κοινή παραδοχή όλων των αγροτών ότι «το αυξημένο συνολικό κόστος παραγωγής που απορρέει κυρίως από την αύξηση κόστους στην ενέργεια, σε όλα τα στάδια εισροών και στο σύνολο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση καθώς αν δεν αλλάξει το τοπίο με το εργατικό δυναμικό, δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια».

Τέλος ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έκανε γνωστό μέσω του Ράδιο Κρήτη ότι εάν δεν δοθούν λύσεις και απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία θα ξεκινήσουν μαζικές συγκεντρώσεις, αφού δεν μπορούν πλέον σηκώσουν μόνοι τους αυτή την ευθύνη!

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...