17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Αγωνία για την πορεία του τουρισμού – Καλές πληρότητες μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία

Ημερομηνία:

Σε μια πολύ καλή χρονιά για τον Κρητικό τουρισμό εξελισσόταν η φετινή μέχρι τις 31 Μαίου που οι αφίξεις έφτασαν στο 95% του 2019, ωστόσο τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στις αφίξεις το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Αιτία σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης κ. Δημήτρη Κουμπαράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, τα προβλήματα με το προσωπικό σε πολλά Ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων.

Τα προβλήματα φαίνεται ότι θα φανούν και στα ταμεία των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων με την αγωνία για το πως θα κλείσει τελικά η χρονιά να χτυπά κόκκινο.

Πλήγμα για τα ξενοδοχεία το Airbnb

Και οι τουρίστες όμως που φτάνουν επιλέγουν σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη τις ενοικιάσεις μέσω airbnb με αποτέλεσμα από το 95% των τουριστών που έφτασαν το Μάιο στην Κρήτη, το 30 με 40% να βρίσκεται εκτός ξενοδοχείων.

Μετά από δύο χρονιές που ο κλάδος έχει απωλέσει το 75% και 45% του εισοδήματός του και δυστυχώς φέτος που όλοι ανέμεναν να καλύψουν αυτή τη ζημιά σε μεγάλο ποσοστό το συνολικό έσοδο δεν θα αντικατοπτρίζει στο απόλυτο την εικόνα των επιχειρήσεων»

Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ αυξημένα κόστη και στο κομμάτι του ενεργειακού και στο κομμάτι και στο κομμάτι του δανειοδοτικού τους κόστους – αναμένοντας αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια».

Συμφωνίες του 2019 με κόστος του ..2022

Άρα είναι πλέον γεγονός ότι η όποια ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων που έχουν κλείσει συμφωνίες με τις τιμές του 2019.Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη τα μέγαλα ξενοδοχεία έχουν πολύ καλές πληρότητες υπάρχουν όμως πολλά μικρότερα που ακόμη έχουν άδεια δωμάτια.

Μετά το σοκ της πανδημίας ακολούθησε ο πόλεμος στην Ευρώπη, φέρνοντας αντιμέτωπους τους τουριστικούς επιχειρηματίες με ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά κι επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους κατά 40% πάνω, αλλά και οι νέες προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που στέρησε από την χώρα τους Ρώσους τουρίστες, γεννούν κάποιες ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τουριστικούς επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούν μέτρα στήριξης ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και της έλλειψης προσωπικού.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...