Καθολική είναι η αντίδραση στη Σητεία για τον σχεδιασμό εγκατάστασης νέου αιολικού πάρκου – γίγα 26 ανεμογεννητριών σε περιοχή της Ιτάνου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του φράγματος των ποταμών Αμαρίου.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο ηλεκτροπαραγωγής που προωθείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και προς το τέλος Απριλίου η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων άναψε το “πράσινο φως” για την ένταξή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Μιλώντας, στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του όπως και όλων των φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτό το νέο έργο εγκατάστασης ΑΠΕ στο Δήμο του.
Όπως είπε ο Δήμαρχος δεν μπορεί άλλο η Σητεία να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας που κανένας δεν διαφωνεί αρκεί να μην επιβαρύνεται μόνο μία περιοχή.
169 ανεμογεννήτριες στη Σητεία
Στη Σητεία ανέφερε ο κ. Ζερβάκης έχουν εγκατασταθεί 23 αιολικά πάρκα με 169 ανεμογεννήτριες που παράγουν το 48% της ενέργειας από ΑΠΕ της Κρήτης. Η πρόσθετη επιβάρυνση στην περιοχή μας δεν είναι ανεκτή διαμήνυσε προαναγγέλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη 25 Μαίου.
Δυναμική αντίδραση
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Σητείας θα συγκεντρωθούν κάτοικοι και φορείς για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας του νέου αιολικού πάρκου ζητώντας να επανεξεταστεί η εγκατάσταση την ώρα που τόσο το Δημοτικό συμβούλιο όσο και η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά γα το έργο μέσα στο Γεωπάρκο.
Το έργο
Η επένδυση που προωθείται προβλέπει τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πράσινης ενέργειας που θα ωθήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Η υποδομή προβλέπεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Σητείας και θα αποτελείται από 26 ανεμογεννήτριες.
Η εγκατάσταση έχει ως στόχο να αξιοποιεί το φράγμα των ποταμών Αμαρίου. Και στις δύο όμως περιοχές υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς.
240 εκατ. η επένδυση
Η επένδυση με προϋπολογισμό κοντά στα 240 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου προβλέπεται να προκύψουν περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας.
Το έργο στο Αμάρι της Κρήτης όπου και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις, βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης . Ωστόσο μετά την ένταξη του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται οι διαδικασίες αδειοδότησης να τρέξουν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, και να θέσουν ταχύτερα τη μονάδα σε τροχιά υλοποίησης.
Το γεγονός αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αναφορικά με το στόχο που έχει θέσει η εταιρεία, ο οποίος προβλέπει 6,4GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.
«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…
Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…
Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…
Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
This website uses cookies.