15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κρήτη: Αιολικό πάρκο – γίγας ξεσηκώνει τους κατοίκους – 169 ανεμογεννήτριες στα βουνά της Σητείας

Ημερομηνία:

Καθολική είναι η αντίδραση στη Σητεία για τον σχεδιασμό εγκατάστασης νέου αιολικού πάρκου – γίγα 26 ανεμογεννητριών σε περιοχή της Ιτάνου σε συνδυασμό  με την αξιοποίηση του φράγματος των ποταμών Αμαρίου.

Πρόκειται για το  μεγαλύτερο υβριδικό έργο ηλεκτροπαραγωγής που προωθείται  στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και προς το τέλος Απριλίου  η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων άναψε το “πράσινο φως” για την ένταξή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Μιλώντας, στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του όπως και όλων των φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτό το νέο έργο εγκατάστασης ΑΠΕ στο Δήμο του.

Όπως είπε ο Δήμαρχος δεν μπορεί άλλο η Σητεία να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας που κανένας δεν διαφωνεί αρκεί να μην επιβαρύνεται μόνο μία περιοχή.

169 ανεμογεννήτριες στη Σητεία

Στη Σητεία ανέφερε ο κ. Ζερβάκης έχουν εγκατασταθεί 23 αιολικά πάρκα με 169 ανεμογεννήτριες που παράγουν το 48% της ενέργειας από ΑΠΕ της Κρήτης. Η πρόσθετη επιβάρυνση στην περιοχή μας δεν είναι ανεκτή διαμήνυσε προαναγγέλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη 25 Μαίου.

Δυναμική αντίδραση

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7:30 το απόγευμα στην πλατεία Σητείας θα συγκεντρωθούν κάτοικοι και φορείς για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας του νέου αιολικού πάρκου ζητώντας να επανεξεταστεί η εγκατάσταση την ώρα που τόσο το Δημοτικό συμβούλιο όσο και η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά γα το έργο μέσα στο Γεωπάρκο.

Το  έργο

Η επένδυση που προωθείται προβλέπει τη  δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για ένα τεράστιο  έργο πράσινης ενέργειας  που θα ωθήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Η υποδομή προβλέπεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Σητείας και θα αποτελείται από 26 ανεμογεννήτριες.

Η εγκατάσταση έχει ως στόχο να  αξιοποιεί το φράγμα των ποταμών Αμαρίου. Και στις δύο όμως περιοχές υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς.

240 εκατ. η επένδυση

"google ad"

Η επένδυση με προϋπολογισμό κοντά στα 240 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου προβλέπεται να  προκύψουν περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας.

Το έργο στο Αμάρι της Κρήτης όπου και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις, βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης . Ωστόσο μετά την ένταξη του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αναμένεται οι διαδικασίες αδειοδότησης να τρέξουν με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς,  και να θέσουν ταχύτερα τη μονάδα σε τροχιά υλοποίησης.

Το γεγονός αποτελεί μια ιδιαίτερα  θετική εξέλιξη αναφορικά με το στόχο που έχει θέσει η εταιρεία, ο οποίος προβλέπει 6,4GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...