20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Ανελέητο μπούλινγκ σε πολλά σχολεία – “Ψυχικός βιασμός που δεν ξεπερνιέται ποτέ”

Ημερομηνία:

Το σχολείο θα πρέπει να είναι ένας χώρος ηρεμίας όπου όλοι μαθαίνουν και ζούν αρμονικά.

Ωστόσο για κάποια παιδιά το σχολείο τους, είναι μια καθημερινή κόλαση.

Όλοι θυμόμαστε τους νταήδες συμμαθητές μας και τους αδύναμους της τάξης.

Εκείνους που συχνά έπεφταν θύματα πλάκας, κοροιδίας, λεκτικής ή σωματικής βίας.

Και δεν μιλάμε για ένα καυγά  μεταξύ δυο παιδιών που μάλωσαν, αλλά για το μαθητή που μόνιμα βρίσκεται στο στόχαστρο, γιατί δεν ντύνεται ωραία, μοιάζει λίγο χαζούλης, φαίνεται ή είναι γκει, έχει ένα φυσικό ελάττωμα που, για κάποιο λόγο, «προκαλεί» κάποιους συμμαθητές του ,οι οποίοι συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους.

Ανελέητο μπούλινγκ, γίνεται και σε σχολεία του Ηρακλείου και πρόκειται για μια αγελαία συμπεριφορά των πολλών και ισχυρών, απέναντι στον πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Μάνο Δολαψάκη ο οποίος ακούει πολύ συχνά γονείς να του μιλάνε για αυτά που βιώνουν τα παιδιά τους στις τάξεις, αλλά και τα ίδια τα παιδιά -θύματα που ακόμη και ως ενήλικες δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτά που έζησαν.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, στις μέρες μας αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές γίνονται πλέον και διαδικτυακά με μηνύματα, κουτσομπολιά, απειλές και προσβλητικές εικόνες από την προσωπική τους ζωή.

«Πολλά από αυτά, δεν είναι πλάκα, δεν είναι σεξουαλικός πειραματισμός, είναι ωμή βία από παιδιά, ουσιαστικά αδύναμα, που οι γονείς τους δεν τους έχουν βάλει όρια και θέλουν να μετρήσουν την δύναμή τους προκαλώντας πόνο στον λιγότερο ισχυρό.

Από την άλλη τα παιδιά-θύματα μεγαλώνουν από την οικογένειά τους με φόβους και ανασφάλειες που τα προετοιμάζουν για αυτό το ρόλο» είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο κ. Δολαψάκης υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της οικογένειας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας που συχνά δεν σπουδαιολογεί ή «κρύβει» τέτοια περιστατικά για να αποφύγει τις συνέπειες που συμπεριλαμβάνουν και την δυσφήμιση του σχολείου.

Για πάρα πολλά παιδιά από αυτά είναι η αιτία που «φρενάρει» τις σπουδές τους, η αιτία για την εμφάνιση ψυχιατρικών εκδηλώσεων.

Ο ψυχίατρος τονίζει ότι σύμφωνα με τις έρευνες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 31% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτει θύμα μπούλινγκ που μοιάζει σαν ψυχικός βιασμός ο οποίος δεν ξεπερνιέται ποτέ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...