25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κρήτη: «Απλησίαστο» το κρέας μέσα σε ένα χρόνο – 33,5% η μέση τιμή αύξησης

Ημερομηνία:

Κρέας από… χρυσάφι και στην Κρήτη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν “χτυπήσει ταβάνι”, με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5%. Πρωταγωνιστής των αυξήσεων το κοτόπουλο, η τιμή του οποίου μέσα σε ένα μόλις χρόνο ανέβηκε κατά 55,5%, φτάνοντας να πωλείται σήμερα στα 4,40 ευρώ το κιλό! Και όλα αυτά, έναν μήνα πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και η αγορά κρέατος δεν αποκλείεται να τραβήξει κι άλλο την ανιούσα.

Το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων είναι εμφανές, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταναλωτής πλέον αγοράζει μόνο τα απαραίτητα ή ποσότητες που είναι επαρκείς για το τραπέζι και μόνο. Οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να θεωρείται πιθανό το σενάριο για αύξηση των τιμών στο κρέας μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, οι ανατιμήσεις έχουν διαμορφώσει μια κανονικότητα στην κοινωνική ζωή, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης και πετσοκόβοντας το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών εργαζομένων. Υπάρχουν έρευνες που έχουν καταδείξει πως η ακρίβεια φαντάζει ως μόνιμος “Γολγοθάς” και έχει διαμορφώσει κάκιστες συνθήκες ζωής, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων να έχουν τονίσει πως η μισθωτή εργασία ζει τις χειρότερες μέρες της ακόμη και από την περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Ένα από τα προϊόντα που έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο είναι το κρέας, με την αύξηση κατά μέσο όρο να ανέρχεται στο 33,5%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, κ. Μανόλη Δατσέρη, υπάρχει γενικότερη αύξηση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση μέσα σ’ ένα χρόνο στην τιμή του κοτόπουλου κατά 55,5%, στην τιμή του μοσχαριού κατά 25% και στην τιμή του χοιρινού κατά 20%. Η γενική αυξητική τάση ανέρχεται στο 33,5% μέσα σ’ ένα χρόνο (από τον Νοέμβριο του 2021), με τους καταναλωτές να είναι πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα.

Ο κ. Δατσέρης μίλησε για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κρέας, τονίζοντας: «Η τιμή του κιλού του κοτόπουλου ανέρχεται σήμερα στα 4,20-4,40 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή του ήταν 1,50 ευρώ κάτω. Όσον αφορά στο κιλό το μοσχάρι, η τιμή σήμερα ανέρχεται στα 12-12,50 ευρώ (χωρίς κόκκαλα) και στα 9,90-10,30 (με κόκκαλα). Το μοσχάρι έχει σημειώσει αύξηση 2-2,50 ευρώ σε σχέση με πέρυσι το κιλό. Όσον αφορά στο κιλό το χοιρινό, η τιμή του ανέρχεται στα 6-6,30 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο το συναντούσε κάποιος 1 ευρώ λιγότερο, δηλαδή στα 5 ευρώ. Υπάρχει αύξηση των τιμών και βλέπουμε καθημερινά, από πελάτες που παλιά αγόραζαν κρέας για ολόκληρο τον μήνα, πλέον να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και κυρίως να προμηθεύονται το κρέας της ημέρας. Προσπαθούν να περιοριστούν όσο μπορούν».

Είναι άξιο αναφοράς πως τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι δύο μεγάλα εμπόδια για τα κρεοπωλεία. Τα ψυγεία απαιτούν τεράστια κατανάλωση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι μια μόνιμη “θηλιά”. Απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, ο κ. Δατσέρης τόνισε πως πραγματοποιείται μια συνολική προσπάθεια από τους κρεοπώληδες του νομού Ηρακλείου να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις ανατιμήσεις.

«Καταλαβαίνουμε πως το πορτοφόλι του καταναλωτή δεν είναι για πολλά έξοδα. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να απορροφηθούν όσο γίνεται οι ανατιμήσεις και ο καταναλωτής να μην επιβαρυνθεί. Ωστόσο, δε γίνεται να μην αυξήσουμε τις τιμές έστω και ελάχιστα, καθόσον και εμείς βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι έχουν κλείσει δεκάδες κρεοπωλεία, αλλά θεωρώ ότι το επάγγελμα του κρεοπώλη “σβήνει” λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συντηρούμε μηχανήματα και ψυγεία που χρειάζονται αρκετή ενέργεια, με άμεση συνέπεια οι λογαριασμοί να είναι “φουσκωμένοι”», σημείωσε ο κ. Δατσέρης.

Νέες ανατιμήσεις ενόψει Χριστουγέννων;

Η περίοδος όπου το… μπαμ στην τιμή του κρέατος ήταν αρκετά μεγάλη ήταν χρονικά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο που πέρασε. Η τιμή του κρέατος αυξήθηκε σημαντικά τότε, με πολλούς εκπροσώπους της εστίασης να κάνουν λόγο ειδικά για το κοτόπουλο, του οποίου η τιμή ανέβαινε εβδομαδιαίως. Βρισκόμαστε στον μήνα Νοέμβριο και υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το εάν η τιμή του κρέατος θα ανέβει το επόμενο διάστημα και καθώς οδεύουμε στον Δεκέμβριο, μήνα που σηματοδοτεί την έλευση των Χριστουγέννων, με τον κόσμο να θέλει να αγοράσει κρέας.

Όπως είπε ο κ. Δατσέρης, «πιστεύω πως θα συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή αύξηση. Δεν μπορώ να το υποστηρίξω με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή, γιατί είναι σχετικά νωρίς, ωστόσο θεωρώ πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση. Δε θεωρώ πως η αύξηση θα είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη στις αρχές του καλοκαιριού και εύχομαι ο κόσμος να αγοράσει κρέας από τα τοπικά κρεοπωλεία».

Οι αυξήσεις στο κρέας σε έναν χρόνο

Είδος     Νοέμβριος (2021)            Νοέμβριος (2022)            Αύξηση % (ετησίως)

Κοτόπουλο         2,7-2,9 ευρώ/κιλό            4,20-4,90 ευρώ/κιλό       55,5%

Μοσχάρι             10-10,50 ευρώ/κιλό        12-12,50 ευρώ/κιλό        25%

"google ad"

Χοιρινό 5 ευρώ/κιλό       6 ευρώ/κιλό       20%

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά»....

“Η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των λίγων;”- Εκδήλωση στα Χανιά από το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της...