15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Κρήτη: Βαφτίσεις μόνο μετά από έγκριση του…μητροπολίτη!

Ημερομηνία:

Σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά τις βαφτίσεις η εκκλησία της Κρήτης! Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τους πολλούς ή άλλου θρησκεύματος νονούς, αλλά και με αφορμή τους γάμους των ομόφυλων, που προώθησε η κυβέρνηση, οι Συνοδικοί Ιεράρχες της Κρήτης επαναφέρουν…αυστηρές διατάξεις που ενώ υφίσταντο, ουσιαστικά είχαν ατονίσει τα τελευταία χρόνια! Τώρα πια και με….συνοδική βούλα πρέπει να υπάρχει για τη βάφτιση έγκριση του μητροπολίτη καθώς και δήλωση ότι ο νονός είναι ορθόδοξος και να έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο- που αποκάλυψε ο Δημ.Αλικάκος-  και απεστάλη χθες προς τις Ενορίες και τις ιερές Μονές του νησιού, από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η τέλεση του μυστηρίου της Βάπτισης άνευ της έγκρισης από την οικεία Μητρόπολη.
Στην πραγματικότητα υπήρχαν αυτές οι “εντολές” , αλλά κάτι τέτοιο σπάνια ίσχυε μέχρι τώρα. Ατύπως ορισμένοι ιερείς το εφάρμοζαν. Η κάθε ενορία δεν είχε τυπική υποχρέωση ενημέρωσης της Μητρόπολης, ούτε βεβαίως απαιτούνταν άδεια από αυτήν.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι απαιτείται και  υπεύθυνη δήλωση ότι ο ανάδοχος είναι χριστιανός ορθόδοξος και, εάν είναι έγγαμος, έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος η αναδοχή από έγγαμους που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο «απαγορεύεται παντελώς». Και αυτό εισάγεται για πρώτη φορά υποχρεωτικά, καθώς απαιτείται πια υπεύθυνη δήλωση προς την Μητρόπολη” αναφέρει και θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για να γίνει το μυστήριο της βάφτισης!

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...