19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Βεντέμα «θανάτου»… στο φετινό λιομάζωμα – «Χρυσή» χρονιά με 5 νεκρούς

Ημερομηνία:

Από τις αρχές Νοεμβρίου, μόνο στην Κρήτη κατέρρευσαν την ώρα της σκληρής αυτής δουλειάς πέντε συνάνθρωποί μας – Οι υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη παραγωγή και την ανυπαρξία εργατικών χεριών, έχουν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ… θανάτου

Ο θάνατος… παραμονεύει πότε στο χωράφι και πότε στο ελαιουργείο… Ανυποψίαστοι ελαιοπαραγωγοί, στον αγώνα τους να μαζέψουν όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες ελιών, για να κερδίσουν από τις τιμές του “χρυσού” ελαιολάδου, καταρρέουν στο χωράφι την ώρα που ραβδίζουν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που άφησαν την τελευταία τους πνοή ενώ ξεφόρτωναν τα τσουβάλια στο ελαιοτριβείο για να αλέσουν. Μέχρι και χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, με τον θάνατο του 67χρoνου ορθοπαιδικού του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ζαχαρία Αθουσάκη, η λίστα του θανάτου “κατέγραψε” 5 ελαιοπαραγωγούς νεκρούς και, μάλιστα, με τους περισσότερους να είναι σε νέες ηλικίες, σκορπίζοντας θλίψη και πόνο στους φίλους και τις οικογένειές τους, αλλά σοκάροντας, παράλληλα, την τοπική κοινωνία!

Το κακό φέτος με τις περιπτώσεις αυτές έχει παραγίνει. Τα προηγούμενα χρόνια, πολύ σπάνια ακούγαμε για θανάτους την ώρα του λιομαζώματος, αλλά ετούτη τη χρονιά πέντε θάνατοι (τουλάχιστον όσοι έγιναν γνωστοί) την ώρα του λιομαζώματος ή μέσα στα ελαιουργεία είναι αρκετοί και φυσικά προβληματίζουν ολόκληρη την κοινωνία στο άκουσμά τους.

Η φετινή χρονιά, μάλιστα, “τράβηξε” στο λιομάζωμα λόγω των πολύ καλών τιμών αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών και πολλούς ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού, δεν πήγαιναν να ραβδίζουν τις ελιές τους. Και είχαν ξεσυνηθίσει να μαζεύουν ελιές με εντατικούς ρυθμούς και για πολλές ημέρες. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι δε βρίσκουν εργάτες και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τον καρπό τους στη χρονική στιγμή ανόδου των τιμών τούς προκαλούσε άγχος και τους έκανε να πηγαίνουν στο λιομάζωμα με δικούς τους ανθρώπους ή ακόμα και μόνοι ή με την οικογένειά τους μόνο. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι είναι ταυτόχρονα και μια χρονιά βεντέμας. Και, συνεπώς, όλο αυτό το άγχος και αυτός ο έντονος ρυθμός δουλειάς μόνο καλό δεν κάνει στην ανθρώπινη υγεία…

Η βεντέμα… του θανάτου

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος θάνατος στο χωράφι είχε συμβεί το απόγευμα της Τρίτης 8 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, στην περιοχή της Χερσονήσου, με θύμα έναν 55χρονο άνδρα. Ο άνθρωπος την ώρα που ράβδιζε ένιωσε αδιαθεσία και, πριν προλάβει να ζητήσει βοήθεια από τους εργάτες του, κατέρρευσε μπροστά στα μάτια τους. Οι εργάτες αμέσως κάλεσαν βοήθεια, αλλά ο 55χρονος είχε ήδη χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, ένας 53χρονος άνδρας κατέρρευσε μέσα σε ελαιουργείο στην Επισκοπή Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας υπέστη ανακοπή.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δύο διασώστες, καθώς και το όχημα άμεσης επέμβασης με γιατρό. Κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο ο 53χρονος άνδρας είχε καταλήξει. Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου, δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μόλις πέντε μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου, πάλι με θύμα έναν 53χρονο αγρότη, σημειώθηκε νέος θάνατος μέσα σε ελαιουργείο. Ο λόγος για τον 53χρονο πατέρα δύο παιδιών Μανόλη Χαλκιαδάκη από τον Κάτω Ζαρό. Ένας δραστήριος άνθρωπος, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, ενώ ήταν πάντα ιδιαίτερα ενεργός στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τη σελίδα “Δια-SOS-τε τη Μεσαρά”. Ένιωσε έντονη αδιαθεσία αμέσως μετά το ελαιουργείο όπου πήγε να ξεφορτώσει τις ελιές και ο θάνατός του προκάλεσε σοκ στους συχωριανούς του, οι οποίοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως χάθηκε ξαφνικά ένας άνθρωπος που φαινόταν υγιής, ενώ βύθισε στο πένθος τα παιδιά του.

Κι ερχόμαστε στις τελευταίες μέρες… Το πρωί της περασμένης Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, μπροστά στα μάτια του κουμπάρου του στον ελαιώνα όπου ράβδιζαν μαζί, έσβησε ο 42χρονος λιμενικός Παναγιώτης Καπετάνιος σε χωριό της ενδοχώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έμειναν εμβρόντητοι όλοι και προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

“Έσβησε” ξαφνικά ο 67χρονος διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Βενιζελείου

Και δύο μέρες μετά το περιστατικό με τον 42χρονο λιμενικό, δηλαδή χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στο χωριό Βασιλική στο Ηρακλείου, γνωστός ορθοπαιδικός του Ηρακλείου “έσβησε” ξαφνικά την ώρα που βρισκόταν στο λιόφυτο και μάζευε ελιές. Πρόκειται για τον 67χρονο διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ζαχαρία Αθουσάκη, που υπέστη ανακοπή.

Οικείοι του που βρισκόταν μαζί του την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό κάλεσαν αμέσως βοήθεια και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, αλλά ήταν ήδη αργά για τον άτυχο άνδρα. Οι πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν ότι ο άτυχος γιατρός επρόκειτο να βγει στη σύνταξη σε λίγες μέρες που θα “έφευγε” η χρονιά αυτή. Αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε. Τον πήρε ο θάνατος και μάλιστα την ώρα της αγαπημένης του ενασχόλησης με το λιομάζωμα, καθώς ο ίδιος είχε πολλές ελιές και έβγαζε κάθε χρόνο δεκάδες τόνους ελαιολάδου. Και, ως γνωστό, το ράβδισμα και γενικότερα όλη η διαδικασία από το χωράφι μέχρι το ελαιουργείο είναι πολύ σκληρή δουλειά και κουράζει, εξουθενώνει και πολλές φορές… “σκοτώνει” τους ανθρώπους που θα πάνε να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη εργασία.

Η είδηση του θανάτου του Ζαχαρία Αθουσάκη βύθισε στο πένθος όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και όλη την ιατρική κοινότητα, που αδυνατεί να πιστέψει τον θάνατο του γνωστού επιστήμονα.

"google ad"

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...