14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κρήτη: “Γελούσαν όσο βύθιζαν το σκάφος με τους μετανάστες”

Ημερομηνία:

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των μόλις δέκα διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Μάλτας, που στοίχισε τη ζωή σε 500 μετανάστες – μεταξύ αυτών βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αίγυπτο για την Ιταλία, ωστόσο, όπως κατήγγειλαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), οι διακινητές βύθισαν το πλοιάριό τους, ενώ γελούσαν καθώς τους έβλεπαν να πνίγονται ένας-ένας

«Αυτά δεν είναι δυστυχήματα, αλλά δολοφονίες. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοτικής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

Υπενθυμίζεται πως δέκα άνθρωποι επέζησαν: Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην Ιταλία, δύο στη Μάλτα και άλλοι έξι, μεταξύ αυτών ένα κοριτσάκι δύο ετών από τη Συρία, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν δήλωσαν ότι το σκάφος βύθισαν εσκεμμένα οι διακινητές, καθώς οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε άλλο μικρότερο πλοιάριο.

«Ξέσπασε βίαιος καβγάς. Οι δέκα διακινητές, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι, άρχιζαν να φωνάζουν» αναφέρει ο ΙΟΜ επικαλούμενος τις μαρτυρίες από την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια εμβόλισαν το πλοιάριο περιμένοντας να βυθιστεί.

«Με εκατοντάδες χιλιάδες να διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η προτεραιότητα πρέπει να είναι να σώσουμε ζωές αντί να δημιουργήσουμε ένα απαραβίαστο φρούριο» υπογράμμισε ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί αναχώρησαν από την Νταμιέτα της Αιγύπτου στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι μετανάστες που έφτασαν με τέσσερα λεωφορεία ανέβηκαν στο πλοίο μήκους 15 έως 18 μέτρων. Τριακόσιοι άνθρωποι στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα και 200 επάνω, ανάμεσά τους έως και 100 παιδιά, ανέφερε ο ΙΟΜ με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

Οι 300 που στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ οι υπόλοιποι πνίγηκαν στη συνέχεια υπό το άγρυπνο βλέμμα των διακινητών.

Οι Παλαιστίνιοι, που διεσώθησαν, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει σε ένα «ταξιδιωτικό γραφείο» στη Γάζα 1.544 ευρώ ο καθένας, ενώ τα χρήματα να προέρχονται από επιδόματα που έλαβαν για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Κρήτη: «Γονείς αναγκάζονταν να αφήνουν στη θάλασσα τα νεκρά παιδιά τους και να συνεχίζουν…»

Ο Mohamed Raad είναι ένας 23χρονος Παλαιστίνιος κουρέας, από τη Γάζα. Είναι ένας από τους μόλις δέκα διασωθέντες στο ναυάγιο ανοιχτά της Μάλτας, που στοίχισε τη ζωή σε 500 μετανάστες – μεταξύ αυτών βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά. Μετά τη διάσωσή του, ο 23χρονος μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 5 διασωθέντες, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι μόλις 2 ετών, στο νοσοκομείο των Χανίων.

Ο Mohamed Raad μίλησε από τα Χανιά, όπου μεταφέρθηκε, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (Agence France Presse). Όταν έγινε το ναυάγιο βρισκόταν κάτω από το κατάστρωμα. Εκείνη την ώρα αντιλήφθηκε ότι το σκάφος χτύπησε κάπου. Δεν μπορούσε να δει, αλλά άκουσε τα ουρλιαχτά του κόσμου.  Μπόρεσε να σωθεί βγαίνοντας από ένα φινιστρίνι και λίγο μετά βρήκε ένα σωσίβιο το οποίο τον κράτησε στην επιφάνεια της θάλασσας. Αρχικά οι διασωθέντες ήταν 80-90, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Προσπαθούσαν να κρατηθούν στην επιφάνεια, γαντζωμένοι στα συντρίμμια του πλοίο. Βρέθηκαν όλοι μαζί και ο ένας προσπαθούσε να βοηθήσει τον άλλο. Οι άνδρες ουρούσαν σε μπουκάλια κι έδιναν να πιουν οι γυναίκες και τα παιδιά…

Ο Raad περιγράφει τη φρίκη των γονέων που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους, καθώς υπέκυπταν το ένα μετά το άλλο στην πείνα, τη δίψα ή στα παγωμένα νερά στα ανοικτά της Μάλτας. «Κάθε μέρα χάναμε ανθρώπους στη θάλασσα», λέει… «Μερικοί άνθρωποι είχαν μαζί τα παιδιά τους. Όταν πέθαιναν ήταν στην απελπιστική θέση να τα εγκαταλείπουν στο νερό, στον υγρό τάφο, και να συνεχίζουν την προσπάθεια να διασωθούν οι ίδιοι»…

Ο 23χρονος κουρέας από τη Γάζα λέει ότι την τρίτη ημέρα παραμονής στη θάλασσα, κι αφού παρέμενε ζωντανός πίνοντας τα ούρα του, είχε χάσει πλέον κάθε ελπίδα, αλλά και τους περισσότερους που έβλεπε γύρω του. «Την τρίτη ημέρα οι άνθρωποι πλέον χάνουν το λογικό τους», λέει… Εκείνη ακριβώς τη στιγμή διασώθηκε από περαστικό πλοίο και μεταφέρθηκε, με άλλους πέντε, με με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά.

"google ad"

Ο Mohamed Raad ρωτήθηκε από το γαλλικό πρακτορείο για τους λόγους που έκανε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. Κι απάντησή του συγκλονίζει:  »Από τη στιγμή που γεννήθηκα, δεν έχω δει ποτέ μια καλή μέρα», είπε ο Raad. »Πάντα στην τυραννία, στον πόλεμο, χωρίς δουλειά, δεν ξέρουμε πότε θα σκοτωθούμε…»

Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, candianews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...