16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κρήτη: Δραματική κατάσταση στην αγορά – “Παγώνουν” τη ζήτηση οι καταναλωτές – Επιστολή αγωνίας στον πρωθυπουργό

Ημερομηνία:

Στενάζει η αγορά της Κρήτης με το λιανεμπόριο να καταγράφει πρωτόγνωρα ποσοστά πτώσης τζίρου που επιφέρουν μεγαλύτερα προβλήματα στις μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις, που πλέον βλέπουν ορατό τον κίνδυνο πολλές από αυτές να βάλουν λουκέτο και κατά συνέπεια να βρεθούν στο δρόμο εργαζόμενοι.

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε με μελανά χρώματα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

“Παγωμένη” η αγορά

Οι εξελίξεις που διαμορφώνουν την ήδη “παγωμένη” από τους προηγούμενους μήνες ( εορτές Χριστουγέννων, εκπτώσεις),συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν αμφίβολη την συνέχιση λειτουργίας πληθώρας καταστημάτων.

Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η παρέμβαση ακροατή του Ράδιο Κρήτη που είπε ότι ετοιμάζεται να κλείσει το κατάστημά του στο κέντρο του Ηρακλείου καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο τεράστιο λειτουργικό κόστος.

Προσπαθούν να μην βάλουν λουκέτο

Στο Ηράκλειο αλλά και σε Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Χανιά, Ιεράπετρα, Σητεία αλλά και στις ποιο μικρές αγορές, οι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές καθώς ενέργεια, καύσιμα, φορολογία κ.α δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας σε μια οικονομία που πριν συνέλθει από τη δεκαετή κρίση, βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας και τώρα στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναγκαστικά οι καταναλωτές αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα τρόφιμα

Χρειάζονται, είπε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων του, επειγόντως μέτρα, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν τα έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματά τους στην πληρωμή υποχρεώσεων όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη διατροφής για να επιβιώσουν.

Όλες οι υπόλοιπες αγορές έρχονται σε δεύτερη μοίρα καθώς, κάποιο νοικοκυριό μπορεί να μην αγοράσει ρούχα και παπούτσια επί παραδείγματι αλλά θα προτιμήσει να έχει το καθημερινό ψωμί για τα παιδιά της. Αλλά και όσοι έχουν κάποια χρήματα στην άκρη, δεν ξέρουν τι “ξημερώνει” και δεν ξοδεύουν περισσότερα.

Επιστολή στον πρωθυπουργό – Ζητούν επειγόντως μέτρα στήριξης

Η Ομοσπονδία Εμπορικών συλλόγων Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμαντάκης, ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ανασχεθεί το πληθωριστικό κύμα που έχει πλήξει την οικονομία και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες.

Ανάμεσα σε αυτά προτείνεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ στα προιόντα στο 15-16%, επιστροφή των 120 δόσεων σε διάφορες υποχρεώσεις, αύξηση της επιδότησης στις επιχειρήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια κ.α

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...