12.8 C
Chania
Saturday, March 30, 2024

Κρήτη: Ελλείψεις σε ζωοτροφές – Σε συναγερμό η κτηνοτροφία

Ημερομηνία:

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης ζωοτροφών μετά τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει στον εφοδιασμό της αγοράς ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, βρίσκονται κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και στην Κρήτη.

Ήδη οι πρώτες ελλέιψεις σε ζωοτροφές είναι εμφανής με το καλαμπόκι, τα άχυρα και τη σόγια κ.α να αποτελούν δυσεύρετα πλέον είδη για προμήθεια. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης επισημαίνουν ότι εάν τα ζώα σταματήσουν να σιτίζονται, τη περίοδο που διανύουμε λόγω έλλειψης ζωοτροφών θα προκληθούν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζωοτροφές, τυροκόμιση γάλακτος, παραγωγοί γάλακτος (κτηνοτρόφοι).Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη παραγωγή γάλακτος και κρέατος όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, οι μεγάλοι έμποροι ζωοτροφών, χρεώνουν σε εξωφρενικές τιμές τις ζωοτροφές, δικαιολογώντας την έντονη αυτή κερδοσκοπία με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα, μιας και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Στο μεταξύ το ράλι της ακρίβειας έχει παρασύρει και τις τιμές των ζωοτροφών με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%. Οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους και δηλώνουν ότι είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στο κόστος των όποιων ζωοτροφών δεν είναι ακόμα σε έλλειψη. Συγκεκριμένα το καλαμπόκι πωλούνταν πέρυσι 9 ευρώ το τσουβάλι και φέτος η τιμή του έχει διπλασιαστεί κοστίζοντας 19 ευρώ!

Επιπλέον τονίζουν το γεγονός ότι στο νησί μας όλα τα προιόντα που εισάγονται είναι 30% πιο ακριβά σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας λόγω του κόστου μεταφοράς.

Τέλος ενώσεις, συνεταιρισμοί και ιδιώτες του κλάδου της Κρήτης ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την έλλειψη των ζωοτροφών, να δει σοβαρά το θέμα των καταγγελιών για φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των ζωοτροφών

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Χανίων: Nέα χωροθέτηση λαϊκών αγορών από 1 Απριλίου

Τη νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών από 01/04/2024 έως...

Αλλαγές στην αστική συγκοινωνία Χανίων από 1η Απριλίου

Το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων ανακοίνωσε αλλαγές στη διαρρύθμιση της...

Νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης

Στις 26 Μαρτίου, μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του...