Η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΕΚ-Κ), μετά την πρόσφατη συγκρότησή του σε σώμα πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανίδη.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στο νέο αυτό θεσμό και την βεβαιότητά του ότι το Συμβούλιο θα ανταπεξέλθει επάξια στο έργο που καλείται να επιτελέσει. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του κ.Αρναουτάκη, δημιουργήθηκε και λειτούργησε από το 2011 έως το 2014, για πρώτη φορά σε Ελληνική Περιφέρεια, ως άτυπο συμβουλευτικό όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΚΚ) υπό την Προεδρεία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώτου Προέδρου του ΙΤΕ Λευτέρη Οικονόμου. Η εμπειρία από την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του οργάνου έδωσε το έναυσμα για την επίσημη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) αρχικά με τον νόμο 4310/2014 και κατόπιν με το νόμο 4386/2016.
Σε αυτήν, την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΠΣΕΚ-Κ, πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση της προόδου του Προγράμματος RIS3Crete από την συντονίστρια Χρυσούλα Δασκαλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, και από την Μαρία Κασωτάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020». Στην εκτεταμένη συζήτηση που επακολούθησε διευκρινίστηκαν επιχειρησιακές πτυχές των Προγραμμάτων αυτών και αναδείχτηκε ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος του Συμβουλίου σε αυτά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου αναφορικά με το ρόλο και τη λειτουργία του. Ο Πρόεδρος κ.Στεφανίδης παρουσίασε ένα προσχέδιο αποτύπωσης του Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας Κρήτης, στη βάση του οποίου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη στρατηγική αντιμετώπισης των προκλήσεων που αφορούν τη σύνδεση καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων με την παραγωγή και τη συνεισφορά του ΠΣΕΚ-Κ στην κατεύθυνση αυτή. Ξεκίνησε επίσης η συζήτηση για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη συνεδρίαση, που διήρκεσε για περισσότερες από πέντε ώρες και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε, παρουσία των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ΠΣΕΚ-Κ στο πλαίσιο της λειτουργίας των υφιστάμενων περιφερειακών δομών.