15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κρήτη: “Θερίζουν” τους νέους τα τροχαία δυστυχήματα – Οι θλιβερές … πρωτιές και τα στοιχεία “σοκ”

Ημερομηνία:

Ρεπορτάζ – Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο της Κρήτης κατά τη διάρκεια του 2022. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα η Κρήτη θρηνεί 55 ανθρώπινες ψυχές όταν πέρσι έχασαν τη ζωή τους 49 άτομα ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 30 καθώς τότε ήταν η περίοδος της πανδημίας και τα lockdown ήταν συνεχή.

Αποκαλυπτικά την ίδια ώρα είναι τα στοιχεία που παραχώρησε στο ekriti.gr ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννης Λιονάκης.  Σύμφωνα με αυτά, φέτος στο νομό Ηρακλείου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, 9 στο Ρέθυμνο, 19 στα Χανιά και 3 στο νομό Λασιθίου.

Ο νομός Χανίων είναι εκείνος όμως που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα τροχαία. Κι αυτό γιατί όπως εκτιμάται φέτος, ο μέσος όρος των θυμάτων στην άσφαλτο θα είναι γύρω στους 60 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό στη χώρα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ήδη ο νομός Χανίων, καταγράφει 111 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους ενώ ο νομός Ρεθύμνου καταγράφει 93 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμό, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λιονάκης.

Τα τροχαία δυστυχήματα το 2022 κατέγραψαν αύξηση 13% σε σχέση με πέρσι ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 80% όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί. Από αυτούς οι 43 ήταν άνδρες και οι 12 γυναίκες.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το στοιχείο ότι το 24% των ανθρώπων που έσβησαν στην άσφαλτο το 2022 ήταν κάτω των 25 ετών ενώ το 36% ήταν κάτω των 35 ετών. Ο χειρότερος μήνας του 2022 ήταν ο Ιούλιος οπότε και καταγράφηκαν οκτώ θάνατοι στην άσφαλτο, σημειώνει ο Γιάννης Λιονάκης και τονίζει ότι “το 65% των τροχαίων δυστυχημάτων φέτος σημειώθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πλήρη μετατόπιση των θανατηφόρων από τις πόλεις και τις εθνικές οδούς, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τέλος μικρή πτώση κατέγραψαν τα θανατηφόρα τροχαία στον ΒΟΑΚ αφού φέτος σημειώθηκαν 8 όταν πέρσι είχαν γίνει 10.

Ανάμεσα στα στοιχεία είναι και το ότι φέτος οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις πόλεις εκ των οποίων οι πέντε σκοτώθηκαν έπειτα από παράσυρση από διερχόμενο όχημα.

“Αν τον Κρητικό τον αφήσεις ελεύθερο στο δρόμο, σκοτώνεται” σχολίασε τέλος ο Γιάννης Λιονάκης με αφορμή την αύξηση του αριθμού των θυμάτων στους δρόμους του νησιού…

Η πληγή των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη παραμένει ανοιχτή αφού πολύ συχνά οι οικογένειες ντύνονται στα μαύρα και νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή τόσο ξαφνικά και τόσο πρόωρα.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...