Με αντικείμενο τα νέα δεδομένα διακίνησης και πώλησης της τσικουδιάς αλλά και το νέο καθεστώς έκδοσης αδειών απόσταξης πραγματοποιήθηκε η Γενικη Συνέλευση του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου.
Εκεί τέθηκαν για μια ακόμη φορά όλα τα θέματα που ταλανίζουν τους αποσταγματοποιούς, τα οποία έχουν οδηγήσει την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά στο…περιθώριο.
Με δεδομένα τα προβληματα και την κατάσταση που ολοένα και «σφίγγει» τον κλοιό σε βάρος των παραδοσιακών καζανάρηδων, η απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα είναι να καταρτιστεί και να κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να «τρέξουν» οι διαδικασίες και η κρητική τσικουδιά που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο να χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ.
Αποφασίστηκε εν ολίγοις – επιτέλους – να γίνουν οι ενέργειες εκείνες, ώστε ένα από τα προϊόντα για τα οποία ειναι γνωστή η Κρήτη, να λάβει τη θέση που του αξίζει.
Ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, ο κ. Σταθης Φραγκιαδάκης, τόνισε πως γίνονται οι κινήσεις ωστε οι καζανάρηδες να είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση. Στο πλευρό τους έχουν μάλιστα γνώστες της διαδικασίας, ωστε το αποτέλεσμα να είναι επιτυχές και τα βήματα που θα γίνουν να είναι σωστά και σταθερά.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα προβλήματα που τέθηκαν ήταν και το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των σταφυλιών εξαιτίας των βροχοπτώσεων.
ekriti.gr