13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Κρήτη: Κράτος εχθρικό προς τον πολίτη – Βγάζουν «στο σφυρί» περιουσίες σεισμόπληκτων για 2.000 και 3.000 ευρώ!

Ημερομηνία:

«Στα νύχια» των τραπεζών και των Funds βρίσκονται πρώτες κατοικίες, μικρές βιοτεχνικές μονάδες, ακόμα και αγροτεμάχια στους σεισμόπληκτους Δήμους Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, καθώς, παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν ότι θα ανακοπούν οι πλειστηριασμοί, στην πραγματικότητα καλπάζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα», «έχουμε νέο γύρο πλειστηριασμών και μάλιστα εν μέσω γιορτών, καθώς υπάρχει προγραμματισμός να γίνουν 24 στον Δήμο Μινώα και 11 στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων». Μάλιστα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γκαντάτσιος, «για ευτελή ποσά της τάξεως των 2.000-3.000 ευρώ, βγαίνουν “στο σφυρί” περιουσίες των ανθρώπων».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων η «Ελπίδα», μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί συνολικά 35 πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του, τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις του.

Ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι, «αντί η Κυβέρνηση να είναι αρωγός στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, είναι αρωγός στις τράπεζες και τα Funds, που ξεκληρίζουν περιουσίες ανθρώπων που δοκιμάζονται σκληρά από τον Σεπτέμβρη του 2021, τότε που ο φονικός σεισμός άλλαξε για πάντα τις ζωές τους. Το κράτος, αντί να συμμαχεί με τους απλούς ανθρώπους που πάσχουν, γίνεται φίλος των οικονομικών αρπαχτικών.

Η Πολιτεία δείχνει μια άνιση μεταχείριση που δεν ανακόπτει τις τράπεζες και τα Funds, για να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών. Μάλιστα, όπως τονίζει, με τις νέες ρυθμίσεις, οι τράπεζες και τα funds θα παίρνουν σπίτια, χωρίς να ενημερώνουν έγκαιρα τον πολίτη, για να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να μην χαθεί η περιουσία του».

Ο ίδιος σημειώνει με νόημα ότι «ελπίζαμε, μετά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, ότι έχει κοπάσει αυτή η ιστορία· όμως, εδώ και λίγες μέρες βλέπουμε ότι έχει αρχίσει να καλπάζει. Βλέπουμε 24 πλειστηριασμούς διαφόρων κατηγοριών οικοπέδων αγροτεμαχίων πρώτων κατοικιών, μικρών βιοτεχνικών μονάδων στον Δήμο Μινώα και 11 στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Ακόμα, έχουμε πλειστηριασμούς λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Και όλα αυτά για ευτελή ποσά. Για ποσά 2.000-3.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ένα χέρι που θέλει να πάρει νύχτα και πολύ γρήγορα τις περιουσίες των ανθρώπων που μάχονται και πολεμούν να μπουν στα σπίτια τους και συναντούν συνεχώς εμπόδια. Όπως εξηγεί, το γεγονός αυτό προκαλεί νέα συντριβή στη σεισμόπληκτη κοινωνία, που δεν έχει κανένα δίχτυ προστασίας την ώρα που βιώνει μια αφόρητη κατάσταση πνιγμού από το βάρος των προβλημάτων που σηκώνει».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων περιγράφει ότι η περιοχή βιώνει το δόγμα του σοκ… αφού διέρχεται από τη μια δοκιμασία στην επόμενη, με αποτέλεσμα να γίνονται απάνθρωποι πειραματισμοί στα όρια της αντοχής των σεισμόπληκτων. Η νέα επιδρομή των πλειστηριασμών προκαλεί μια απερίγραπτα δραματική εξέλιξη, καθώς άνθρωποι απειλούνται να χάσουν τις περιουσίες τους, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία, που δεν δίνει τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν οι σκληρά δοκιμαζόμενες από το σεισμό περιοχές.

Ο κ. Γκαντάτσιος τονίζει ότι «είναι -χωρίς υπερβολή- απαράδεκτο το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι, την ίδια ώρα που προσπαθούν να αναμετρηθούν με την απερίγραπτη γραφειοκρατία για την αποκατάσταση των κτισμάτων τους, αφήνονται απροστάτευτοι στα δόντια των ξένων επενδυτών, αφού δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας από το κράτος για να τους προφυλάξει από τα funds και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να πάρουν επίσημα θέση όλοι οι φορείς».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...