16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κρήτη: Με υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού!

Ημερομηνία:

της Άννας Κωνσταντουλάκη

Έναν λανθασμένο τρόπο ζωής που προετοιμάζει το έδαφος για σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες στην ενήλικη ζωή τους, ακολουθούν τα παιδιά στην Κρήτη.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.Χρήστος Λιονής, οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο παιδιά στο νησί είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είναι γνωστό ότι κάνουμε πρωταθλητισμό σε αυτό το θέμα σε όλη την Ευρώπη.

Μικρά παιδιά του δημοτικού και έφηβοι έχουν το καρδιομεταβολικό σύνδρομο δηλαδή την συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου για την υγεία τους, υψηλή χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, τάση για ανάπτυξη διαβήτη, συνιστώσες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, όταν ενηλικιωθούν.

Μια μεγάλη πηγή που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας είναι οι λεγόμενοι περιγεννητικοί παράγοντες και με τον όρο αυτό εννοούμε το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα της μητέρας σε οιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, η γέννηση μεγαλόσωμου βρέφους, η απουσία μητρικού θηλασμού και ο ταχύς ρυθμός αύξησης του σωματικού βάρους κατά την βρεφική ηλικία.

Ο κ.Λιονής είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι υπάρχει και η κληρονομικότητα που επίσης αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πολλά νοσήματα και τόνισε ότι οι γονείς σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο ή το οικογενειακό τους γιατρό, πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους προληπτικές εξετάσεις αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες της υγείας τους.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο και πρέπει να εμπλακούν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το σχολείο, η οικογένεια, στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων, ώστε να αντιστραφεί αυτή η εικόνα που οδηγεί σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τον πληθυσμό του νησιού.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...

Τραυματισμένος εντοπίστηκε 94χρονος στον Αποκόρωνα Χανίων – Κατήγγειλε κλοπή 700 ευρώ

Τραυματισμένος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής από συντοπίτη του,...

Τραγωδία στα Τέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο «στριμώχνει» ασφυκτικά την κυβέρνηση

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταβιβάσει το σύνολο της...