Την έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ΄ ένα νησί» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ) εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρόντων εκπροσώπων τοπικών φορέων, στελεχών του Μουσείου, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, και πλήθος πολιτών.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και το Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» και παρουσιάζεται στην αίθουσα «Μαρία Λυγιδάκη – Ιωαννίδου» που ήταν η πρώτη πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Μουσείου.
Η εντυπωσιακή έκθεση που παρουσιάζει την βιοποικιλότητα της Κρήτης στο ΜΦΙΚ χαρακτηρίστηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ως λαμπρό στολίδι της Κρήτης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει την ανάπτυξη του Μουσείου και συνεργάζεται με τα στελέχη του. Παράλληλα στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μνήμη της Μαρίας Ιωαννίδου μιας πρωτοπόρου, όπως είπε Κρητικιάς, που είχε όραμα και προσέφερε στην τοπική ανάπτυξη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων, του Διευθυντή του Μ.Φ.Ι.Κ. Μωυσή Μυλωνά, του Προέδρου του συλλόγου φίλων του Μ.Φ.Ι.Κ. Γιώργου Αεράκη, εκπροσώπων φορέων, του π. βουλευτή Φοίβου Ιωαννίδη συζύγου της αείμνηστης Μαρίας Ιωαννίδου και του γιού τους Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά και πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ανέφερε:
«Η Περιφέρεια συνεχώς στηρίζει την ανάπτυξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Με τη συνεργασία, τη συνέργεια που υπάρχει μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, το Μουσείο αποτελεί ένα λαμπρό στολίδι για το νησί μας και όλη την Ελλάδα. Δίνουμε συγχαρητήρια στο επιστημονικό δυναμικό του Μουσείο για το αξιόλογο έργο που προσφέρει, είμαστε υπερήφανοι για το Πανεπιστήμιο μας, κομμάτι του οποίου αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είμαστε υπερήφανοι για το μοναδικό επιστημονικό έργο που προσφέρεται, το Μουσείο αναδεικνύει το φυσικό πλούτο του νησιού μας με μοναδικό τρόπο. Συγχαρητήρια όμως και για την απόφαση σας να δώσετε το όνομα της αίθουσας σε μια πρωτοπόρα Κρητικιά, την αείμνηστη Μαρία Ιωαννίδου, που πρόσφερε με το όραμα που διέθετε παρά πολλά για την ανάπτυξη της Κρήτης».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική, επιστημονική δουλειά που κάνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη. Είμαστε βέβαιοι για την συνέχιση της δημιουργικής του πορείας».
Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μωυσής Μυλωνάς ευχαριστώντας θερμά την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την ουσιαστική βοήθεια στην αναπτυξιακή πορεία του Μουσείου δήλωσε: «Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί ενεργοποιούμε ένα ακόμη τμήμα του Μουσείου, με μια έκθεση που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον την Κρήτης. Η έκθεση αυτή αναπτύσσεται στο ισόγειο του Μουσείου σε μια αίθουσα που φέρει την ονομασία της πρώτης Προέδρου των «Φίλων του Μουσείου» της Μαρίας Ιωαννίδου-Λυγιδάκη στην οποία το Μουσείο οφείλει πάρα πολλά σε σχέση με την εδραίωση του. Η έκθεση καλύπτει όλη την βιοποικιλότητα της Κρήτης και συγκεκριμένα πετρώματα, απολιθώματα, φυτά και ομάδες ζώων παρουσιάζοντας μια περίοδο που καλύπτει χρονικά 7 εκ. χρόνια πριν, έως τις ημέρες μας».
Η έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» βασισμένη πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Δήμου Τσαντίλη που έχει εκδώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης πριν από δύο χρόνια, καλύπτει τα πιο βασικά στοιχεία της Κρητικής Ποικιλότητας.
Αναπτύσσεται στο ισόγειο του Μουσείου σε αίθουσα 300τμ. Η αίθουσα έχει πρόσφατα ονομαστεί ως αίθουσα «Μαρία Ιωαννίδου Λυγιδάκη» που υπήρξε η πρώτη πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» μετά από εισήγηση των στελεχών του Μουσείου και απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η έκθεση παρουσιάζει σε κείμενα, εκθέματα, διοράματα, μικροδιοράματα, ηλεκτρονικά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια, τα βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κρητικού περιβάλλοντος. Αρχίζει με μια αναφορά για τα ορυκτά και πετρώματα, για τα απολιθώματα όπου παρουσιάζεται μέρος της συλλογής Kuss (Γερμανός επιστήμονας) καθώς και το δεινοθήριο. Ακολούθως δίνονται στοιχεία για την ποικιλότητα των φυτών καθώς και τα φυτά στο Μινωικό Τραπέζι. Παρουσιάζονται στοιχεία για τα αρθρόποδα, τα σαλιγκάρια και τα κυρίαρχα σπονδυλωτά όπως τα αρπακτικά πουλιά, τις κουκουβάγιες, τα ερπετά και τα θηλαστικά.
Με την έκθεση αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος της Κρήτης.