19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Ξεκινά η αποστολή και χαρτογράφηση στο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Η ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σπηλαιολογικών συλλόγων οργανώνει την αποστολή Γουργούθακας 2022 με σκοπό την εξερεύνηση και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Ελλάδας.

Το βάραθρο Γουργούθακας στα Λευκά Όρη έχει συνολικό βάθος 1208 μέτρα και καταλήγει σε λίμνη στην οποία σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί υποβρύχια σπηλαιοξερεύνηση για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανακάλυψη ανεξερεύνητων τμημάτων του βαράθρου. Επιπλέον θα υπάρξει επιστημονική μελέτη του σπηλαίου, καθώς και λεπτομερής χαρτογράφηση, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Η αποστολή αποτελείται από Έλληνες σπηλαιοεξερευνητές, καθώς και επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη γεωλογία των σπηλαίων και στη βιοσπηλαιολογία.

Οι στόχοι τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, όπου σπηλαιοεξερευνητές από όλη την Ελλάδα συμφώνησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά. Αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 ξεκινάει η πρώτη φάση του εγχειρήματος με την 1η προαποστολή. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα μεταβούν από τη Σούδα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και από εκεί στην είσοδο του Γουργουθακα σε υψόμετρο 1600.

Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι ο Δήμος Αποκορώνου και πολλοί ιδιώτες που με τις χορηγίες τους συνετέλεσαν στην άρτια προετοιμασία του εγχειρήματος. Θα ακολουθήσει άλλη μία προαποστολή τον Ιούλιο για να προετοιμαστεί η κύρια αποστολή του Αυγούστου, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι καταδύσεις σε βάθη -730 και -1208 μέτρων από ειδικευμένους σπηλαιοδύτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...