15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Οι γιατροί σε νοσοκομεία και Κ.Υ. δεν προλαβαίνουν τους ασθενείς με ιώσεις και γρίπη

Ημερομηνία:

Μπήκαμε στην «καρδιά» του χειμώνα και όπως είναι αναμενόμενο οι εποχιακές ιώσεις και η γρίπη βρίσκονται σε πλήρη έξαρση. Οι γιατροί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν ασθενείς όλων των ηλικιών και σύμφωνα με τον γενικό οικογενειακό γιατρό και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκο Τσακουντάκη, αυτή την περίοδο παρουσιάζεται έξαρση του στρεπτόκοκκου που προκαλεί αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα.

Ο οικογενειακός γιατρός σημείωσε ότι οι ασθενείς είναι όλων των ηλικιών και πολλά παιδιά που κολλάνε εύκολα μεταξύ τους και μεταδίδουν στους μεγαλύτερους της οικογένειας τους ιούς και ανέφερε ότι οι περισσότεροι δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι.

Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι διαβητικοί και οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, οι οποίοι δεν έδειξαν διάθεση να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης, την στιγμή μάλιστα που η νόσος βρίσκεται σε έξαρση.

Σήμερα πάνω από 1 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια ,παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες του κράτους.

Μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ δείχνει πως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ή άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, δήλωσαν απρόθυμα να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, με δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούν στον εμβολιασμό του φετινού χειμώνα.

Η εποχική γρίπη προκαλεί αρκετά προβλήματα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα νοσήματα του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα κ.ά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι επιπλοκές της γρίπης στις ευπαθείς ομάδες είναι τρεις φορές συχνότερες, σε σχέση με τους υγιείς.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ