19.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Κρήτη: Οργιάζει η ασχροκέρδεια στα φρούτα – 7 φορές πάνω πωλούνται τα κεράσια

Ημερομηνία:

Οργιάζει η αισχροκέρδεια με αποτέλεσμα τα καλοκαιρινά φρούτα να φτάνουν σε μανάβικα, σούπερ μάρκετς και Λαικές αγορές  σε εξαπλάσια τιμή από αυτή που «φεύγουν» από το χωράφι,  οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια.

Πάντως, η μεγάλη «ψαλίδα» που ανοίγει από την τιμή στο χωράφι στο ράφι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, με τους παραγωγούς να λένε ότι στις πλάτες τους κάποιοι αισχροκερδούν, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα αγοράσουν.

Για το  θέμα της μεγάλης διαφοράς τιμών από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή, ειδικά από τα οπωροπωλεία και ορισμένα σούπερ μάρκετ ασχολήθηκε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης έδωσε τις σημερινές τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τις οποίες:

To καρπούζι “φεύγει” από το Τυμπάκι με 40 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και φτάνει να πωλείται στο Ηράκλειο διανύοντας μια απόσταση 50 χλμ προς ένα ευρώ το κιλό.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα φρούτα εποχής όπως είναι το πεπόνι που διατίθεται από τον παραγωγό προς 70 – 80 λεπτά φτάνει στον καταναλωτή με 1 – 1,20 ευρώ το κιλό στις λαικές αγορές.

Η απόλυτη όμως αισχροκέρδεια γίνεται στα κεράσια , που φεύγουν από την Έδεσσα με 1,30 – 1,60 και φτάνουν να πωλούνται σε πολλά καταστήματα στο Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά στην εφταπλάσια ή οχταπλάσια τιμή, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες σήμερα διατίθενται από οπωροπωλεία προς 5,50 – 8,90 ευρώ το κιλό!

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Γιώργος Χρήστου είπε πως πρόκειται για κεράσια πρώτης ποιότητας η τιμή των οποίων χθες δεν ξεπερνούσε το 1,5 ευρώ.

Σε ότι αφορά στις ντομάτες και στ’ αγγούρια η τιμή παραγωγού είναι από 50 – 70 λεπτά και από 60 – 70 λεπτά αντίστοιχα.

Στο Ηράκλειο πωλούνται προς 1,5 ευρώ οι ντομάτες και προς 1,80 ευρώ το αγγούρι. Παρόμοιες οι τιμές και στα Χανιά.

Χονδρέμπορος που έκανε παρέμβαση στην εκπομπή τόνισε το γεγονός ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση στο περιθώριο κέρδους αφού δεν τίθεται πλαφόν και όριο με αποτέλεσμα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς ο καθένας να πουλά όσο θέλει, με θύμα της όλης κατάστασης τον καταναλωτή που προσπαθεί με το συρρικνωμένο εισόδημά του ν’ ανταπεξέλθει στο τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Με πληροφορίες από ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την...

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...