Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στην Κρήτη από 11 έως 21 Απριλίου 2025 – Στο επίκεντρο υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, κράνος και ζώνη ασφαλείας
Με ιδιαίτερη ένταση και αυστηρότητα πραγματοποιήθηκαν οι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κρήτη κατά την περίοδο των εορτασμών του Πάσχα, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε από τις 11 έως τις 21 Απριλίου 2025 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρο το νησί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την Τροχαία ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένοι και αφορούσαν συνολικά 14.280 οχήματα. Από αυτούς τους ελέγχους, βεβαιώθηκαν συνολικά 4.524 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Οι πιο συχνές τροχαίες παραβάσεις στην Κρήτη
Αναλυτικότερα, μεταξύ των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, οι συχνότερες ήταν οι εξής:
-
Υπερβολική ταχύτητα: 611 παραβάσεις
-
Στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης: 152 παραβάσεις
-
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 138 παραβάσεις
-
Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 124 παραβάσεις
-
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 125 παραβάσεις
-
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα: 131 παραβάσεις
-
Αντικανονικοί ελιγμοί: 145 παραβάσεις
-
Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση: 89 παραβάσεις
-
Αντικανονικό προσπέρασμα: 88 παραβάσεις
-
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 54 παραβάσεις
-
Παραβάσεις ΚΤΕΟ: 57 παραβάσεις
-
Λοιπές παραβάσεις: 2.810 παραβάσεις
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:
- Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
- Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
- Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
- Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
- Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
- Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
- Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
- Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
- Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.
Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr.
Η οδική ασφάλεια, μας αφορά όλους.
H ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή της κουλτούρας και της παιδείας μας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, για να μπει επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία ατυχήματα.
Ας είναι αυτό το μήνυμα και ο τρόπος σκέψης μας, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο.



