Με αρκετές ενάρξεις πυρκαγιών εξελίσσεται και φέτος η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη με τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας να βρίσκονται συνεχώς σε μέτωπα φωτιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Γιώργου Ι. Παπαδάκη, ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου, Βασίλης Ανδρεαδάκης, σε επίπεδο Κρήτης από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 450 ενάρξεις πυρκαγιών σε δασικές και θαμνώδεις περιοχές.
Την ίδια ώρα 22 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ενώ τουλάχιστον 40 ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να απολογηθούν χωρίς ωστόσο να συλληφθούν.
Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των συλλήψεων ξεπερνά τις 300 εκ των οποίων οι 40 φόρεσαν χειροπέδες για εμπρησμό από πρόθεση.
Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρεαδάκης το 70% των πυρκαγιών προκαλούνται από ανθρώπινο παράγοντα είτε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται βελτίωση στην πρόληψη ενώ όπως είπε οι πυροσβέστες στην Κρήτη δεν επαρκούν όταν ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος καθώς τότε η υπηρεσία χρειάζεται ένα 60 με 70% επιπλέον του προσωπικού το οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχει.

(Ο Πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου, Βασίλης Ανδρεαδάκης)
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του σωματείου πυροσβεστών στάθηκε και στην υπερεργασία των συναδέλφων του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι αυξητική η τάση που υπάρχει στα χρωστούμενα ρεπό και όπως είπε υπάρχουν περιπτώσεις που οφείλονται σε πυροσβέστη πάνω από 200 μέρες ανάπαυσης.
Στάθηκε και στην πρόσφατη δικαίωση των συναδέλφων του οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.
Ο Βασίλης Ανδρεαδάκης τόνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εκείνους που εντοπιστούν να βάζουν πυρκαγιά εν μέσω αντιπυρικής περιόδου ξεκινούν ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας, από ορισμένες εκατοντάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 50.000.



